Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Ensimmäiset tulokset malariarokotteen kolmannen vaiheen kliinisestä tutkimuksesta: RTS,S-rokote vähentää malariariskin puoleen 5−17–kuukauden ikäisillä lapsilla Afrikassa

GlaxoSmithKline Oy

Ensimmäiset tulokset malariarokotteen kolmannen vaiheen kliinisestä tutkimuksesta: RTS,S-rokote vähentää malariariskin puoleen 5−17–kuukauden ikäisillä lapsilla Afrikassa

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2011 klo 11:56
Julkaisija: GlaxoSmithKline Oy

New England Journal of Medicine (NEJM) –lehdessä julkaistut ensimmäiset tulokset laajasta RTS,S-rokotteen kolmannen vaiheen kliinisestä tutkimuksesta osoittavat, että malariarokotekandidaatti antaa pikkulapsille Afrikassa merkittävän suojan sekä oireista että vakavaa malariaa vastaan. Rokotteen turvallisuusprofiili on lupaava ja haittavaikutukset suhteessa tehoon vaikuttavat hyväksyttäviltä. Tulokset julkaistiin 18. lokakuuta Bill ja Melinda Gatesin säätiön järjestämässä Malaria Forum –kokouksessa.

Seitsemässä Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa toteutetussa tutkimuksessa RTS,S-rokote vähensi lasten oireisen malarian riskiä 56 prosentilla ja vakavan malarian riskiä 47 prosentilla. Analyysi perustuu 6000 lapsen 12 kuukautta jatkuneeseen seurantaan. Lapset olivat rokotettaessa 5 – 17 kuukauden ikäisiä.

Tutkimuksessa tähän mennessä raportoituja vakavia malariatapauksia analysoitiin myös laajemmassa tutkimusjoukossa. Tähän ryhmään kuului 15 460 lasta jotka olivat rokotettaessa iältään 6 viikkoa – 17 kuukautta. Tässä ryhmässä rokotteen teho oli seurantajakson aikana 35 prosenttia. Seuranta-aika oli 0 – 22 kuukautta (keskimäärin 11,5 kuukautta).

Malaria aiheuttaa korkeaa kuumetta ja vilunväreitä. Se voi nopeasti kehittyä malarian vakavaksi muodoksi, joka aiheuttaa mm. aivo-oireita, kouristuksia, ja verenhyytymishäiriöitä. Puolet maailman väestöstä asuu malarian riskialueella. Malaria aiheuttaa vuosittain lähes 800 000 kuolemaa, joista suurin osa on alle viisivuotiaita afrikkalaisia lapsia.

Tutkimustyö jatkuu

Malariarokotteen tutkimus jatkuu edelleen. Tuloksia sen tehosta ja turvallisuudesta 6 – 12-viikon ikäisenä rokotetuilla vauvoilla odotetaan vuoden 2012 lopulla. Tuloksia rokotteen pitkän aikavälin suojavaikutuksista, kun kolmannen annoksen antamisesta on kulunut 30 kuukautta, saadaan vuoden 2014 loppuun mennessä.

Malariarokote otetaan käyttöön Afrikassa, mikäli viranomaiset antavat myyntiluvan rokotteelle ja Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee sitä. Afrikassa lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua malariaan. Tehokkaan malariarokotteen kehittäminen ja muiden malarian torjuntaan käytettävien keinojen, kuten hyttysmyrkyllä käsiteltyjen verkkojen käytön suosiminen sekä tehokkaiden malarialääkkeiden käyttö olisivat ratkaiseva askel taudin saamisessa hallintaan.

”Rokote on yksinkertaisin ja kustannustehokkain tapa säästää ihmishenkiä. Juuri julkaistut tulokset osoittavat yhdessä toimimisen voiman malariarokotteen kehittämisessä. Tällä rokotteella on mahdollisuus suojella miljoonia lapsia tuhoisalta taudilta,” toteaa Bill Gates.

Malariarokotetta kehittävät GSK ja MVI (Malaria Vaccine Initiative) yhteistyössä afrikkalaisten tutkimuskeskusten kanssa. Mikäli tarvittavat tutkimustiedot, mukaan lukien kolmannen vaiheen kliinisen tutkimuksen lopulliset tulokset rokotteen turvallisuudesta ja tehokkuudesta, ovat riittäviä, Maailman terveysjärjestö (WHO) voi suosittaa RTS,S-malariarokotteen käyttöönottoa vuoden 2015 aikana.

Tammikuussa 2010 GSK ilmoitti, että RTS,S -rokotteen hinta kattaa rokotteen valmistuskulut sekä pienen lisän, joka investoidaan edelleen toisen polven malariarokotteen tai muiden trooppisten sairauksien rokotteiden tutkimukseen ja kehittämiseen.

“Maailman ensimmäinen malariarokote on käännekohta, jolla voidaan merkittävästi parantaa malarian riivaamissa Afrikan maissa asuvien lasten tulevaisuudennäkymiä. Rokotteen kehittäminen on vain osa tehtävää. GSK on sitoutunut malarian tutkimukseen edelleen ja mikä kaikkein tärkeintä, varmistamaan sen, että rokotetta kaikkein eniten tarvitsevat voivat sen myös saada”, painottaa GSK:n toimitusjohtaja Andrew Witty.

Bill ja Melinda Gatesin säätiö on lahjoittanut malariarokotteen kehittämiseen 200 miljoonaa dollaria. MVI (Malaria Vaccine Initiative) tarjoaa tieteellistä, taloudellista ja alueellista asiantuntemustaan. GSK on vastannut rokotteen kliinisestä kehittämisestä ja on investoinut projektiin tähän mennessä yli 300 miljoonaa dollaria. Ennen kuin koko projekti saadaan päätökseen, GSK on varautunut panostamaan siihen vielä 50–100 miljoonaa dollaria.

Lisätietoja:

Petteri Knudsen, Lääketieteellinen johtaja, GlaxoSmithKline, gsm: 050 4200 471
Taneli Puumalainen, Head of Medical Affairs, GlaxoSmithKline, gsm: 050 4200 428
Anna Dammert, Viestintäpäällikkö, GlaxoSmithKline, gsm: 050 4200 401

Lue lisää: 

Kansainvälinen tiedote
GSK:n kansainvälisen sivuston Malariatietopaketti

 

Liitetiedostot

GlaxoSmithKline on lääkealan edelläkävijä. Keskitymme alkuperäislääkkeiden, rokotteiden ja itsehoitolääkkeiden kehittämiseen, tuotantoon ja markkinointiin. Tärkeimmät terapia-alueemme ovat hengitystie-, keskushermosto-, infektio- ja syöpäsairaudet. GSK toimii yli sadassa maassa, ja pääkonttorimme sijaitsee Lontoossa. Lisätietoja GSK:sta www.gsk.fi.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs