Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Digitelevision aika väistyä mobiililaajakaistan tieltä?

Suomen Akatemia

Digitelevision aika väistyä mobiililaajakaistan tieltä?

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2014 klo 12:33
Julkaisija: Suomen Akatemia

Televisiokäytössä olevan 700 megahertsin taajuusalueen on tarkoitus siirtyä langattoman laajakaistan käyttöön. Kuluttajien on suunnattava lähivuosina elektroniikkaostoksille, sillä vanhat digiboksit eivät toimi enää tulevaisuudessa. ”Muutos saattaa aiheuttaa Euroopassa jopa jonkinasteisen viestintäpoliittisen kriisin”, toteaa yliopistotutkija Marko Ala-Fossi Tampereen yliopistosta. Ala-Fossi tutkii Suomen Akatemian rahoituksella yleisradiotoiminnan muutosta.

Taajuuksien uusjako pohjautuu Maailman radioviestintäkonferenssissa vuonna 2012 käytyyn keskusteluun 700 MHz:n taajuusalueen valjastamisesta laajakaistakäyttöön. Afrikan ja Lähi-idän maiden esittämä ajatus audiovisuaalisten sisältöjen uusien jakeluteiden edistämisestä herätti voimakasta vastustusta Euroopan maissa, mutta esitystä ei pystytty torjumaan kokonaan. Asiaa on pohdittu kokouksen jälkeen Euroopan yleisradioliitossa EBU:ssa sekä eurooppalaisissa yleisradioyhtiöissä.

”Joissain maissa muutos aiheuttaa suuria muutoksia televisiopalvelujen järjestämiseen”, toteaa Ala-Fossi.

Ala-Fossi näkee suurimpana syynä taajuusaluemuutoksille halun tukea mobiililaajakaistan kehitystä. Sen ennakoidaan olevan lähivuosina voimakasta. Tutkija itse suhtautuu asiaan varauksella.

”Kaikki mobiilikäytön kasvuennusteet eivät ole realistisia. On mielenkiintoista, että niin monet yhteiskunnan tahot uskovat palvelujen järjestämiseen internetpohjaisten ratkaisujen kautta. Se ei välttämättä ole pitkällä aikavälillä viisasta.”

Lopullinen päätös 700 MHz:n taajuusalueen matkaviestinkäytöstä tehdään Maailman radiokonferenssissa ensi vuonna. Siirto on tarkoitus toteuttaa vaiheittain vuoden 2017 jälkeen.

Marko Ala-Fossi arvelee, että aihe herättää lähivuosina vilkasta keskustelua Euroopassa. Hän uskoo, että yhteisymmärrys on helposti saavutettavissa Pohjoismaissa, mutta ei välttämättä muualla Euroopassa.

”Suomessa ja Ruotsissa on merkittäviä valmistajia, joilla on omia intressejä asiassa. Hallitukset näkevät viisaaksi tukea kansallista tietoyhteiskuntahanketta ja näitä valmistajia pyrkimyksissään. Muualla Euroopassa tilanne on erilainen. Voi olla, ettei yhteisymmärrystä löydy.”

Asiaa pohtinut EU-komission asiantuntijaryhmä ajautui jo kiistoihin, mutta sen puheenjohtaja esitti silti muutoksen toteuttamista koko unionissa vuoteen 2020 mennessä. Suomen ja Ruotsin lisäksi Saksa on kolmantena jäsenmaana jo sitoutunut television taajuustilan supistamiseen. Ala-Fossin mukaan on oletettavaa, että myös Iso-Britannia liittyy rintamaan, mutta esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa saattaa nousta melkoinen kapina.

Marko Ala-Fossi kertoo lisää aiheesta videoblogissaan: https://www.youtube.com/watch?v=HDPDUlcCLuY&feature=youtu.be


Lisätietoja:

yliopistotutkija Marko Ala-Fossi
Tampereen yliopisto
p. 040 190 4149
marko.ala-fossi(at)uta.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs