Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Digitaaliarkisto tuo Turun ja Porin lääninhallituksen moottoripyöräkantakortteja kaikkien saataville

Kansallisarkisto

Digitaaliarkisto tuo Turun ja Porin lääninhallituksen moottoripyöräkantakortteja kaikkien saataville

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2014 klo 07:45
Julkaisija: Kansallisarkisto

Kansallisarkisto on digitoinut Turun ja Porin lääninhallituksen moottoriajoneuvorekisteriä vuosilta 1922 - 1965 ja se on nyt moottoripyörien osalta vapaasti tarkasteltavissa Digitaaliarkistossa.

Digitoitu kortisto julkaistaan 12.09. 2014 Turun maakunta-arkistossa. Kortistoa esittelee arkistolaitoksen aineistonhallinnan vastuualueen sektorijohtaja István Kecskeméti, Turun maakunta-arkiston johtaja Veli-Matti Pussinen ja Royal Enfield Owners Clubin Suomen osaston puheenjohtaja Kaj Nyholm. Esillä on myös muutamia entisöityjä moottoripyöriä.

Mitä kortit kertovat?

Vanhojen ajoneuvojen kantakorttien tiedot ovat usein välttämättömiä, kun vanha ajoneuvo yritetään saada takaisin rekisteriin tai museoajoneuvoksi. Nykyinen lainsäädäntö vaatii, että uudelleenrekisteröitävän ajoneuvon tulee olla ollut rekisterissä aiemmin ja sen omistushistoria tulee olla selvä viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Jälkimmäinen on yleensä helpommin selvitettävissä, mutta rekisteröintitodistuksen löytäminen on tähän saakka  ollut vaikeaa, sillä se on vaatinut koko kortiston läpikäymisen paikan päällä.

Digitointiprojektin tavoitteena on ollut saada arkisto asian harrastajien saataville niin, että tietojen tutkiminen onnistuu helpommin: verkossa ja merkeittäin. Se tavoite on nyt saavutettu ja vaikkakin tietyn yksilön papereiden löytäminen voi viedä edelleenkin aikaa, voi tietoja tarkastella nyt kotikoneelta.

Turun maakunta-arkistossa säilytettävien kantakorttien luettelotiedot on tallennettu arkistotietokanta Vakkaan Turun ja Porin lääninhallituksen yhteisarkiston alle. Arkistojen Portti -verkkopalvelusta löytyy tietoa ajoneuvojen rekisteröintiin liittyvistä asiakirjoista sekä neuvoja aineistojen käyttöön. Digitaaliarkistosta kortit löytyvät täältä: http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?sartun=298235.KA

Moottoripyöräkerho talkootyössä

Yksittäisten, digitoitujen korttien indeksointityöhön Kansallisarkisto sai talkooapua Suomen Royal Enfield Owners Club –moottoripyöräkerhon jäseniltä ja Veteraanimoottoripyöräklubi ry:ltä. Indeksoinnin yhteydessä jokaisesta kortista kerättiin moottoripyörien rekisterinumero, merkki ja tyyppi. Tiedot ovat hakukelpoisia ja ne on linkitetty digitoituun korttiin.

Suomen Royal Enfield Owners  Clubin puheenjohtaja Kaj Nyholmin mukaan moottoripyöräkerho  tarttui vapaaehtoistyöhön vaaliakseen perinteitä:  ”Vanhoja moottoripyöriä on edelleen paljon varastoissa ja talleissa, minne ne ovat unohtuneet edellisiltä tai nykyisiltä omistajiltaan. Moottoripyörät ovat osa historiaamme ja kulttuuriperintöämme, samoin niiden saattaminen toimintakuntoisiksi ja takaisin tien päälle.”

Moottoriajoneuvorekisterien taustaa

Viime vuosisadan alussa kaupunkien poliisilaitokset ylläpitivät rekisteriä ajoneuvoista. Ajoneuvokannan kasvamisen vuoksi valtioneuvosto siirsi vuonna 1922 automobiilien ja moottoripyörien rekisteröinnin maaherralle.  Lääninhallituksissa ajoneuvot merkittiin käsinkirjoitettuihin rekisteri- eli kantakortteihin. Kortteja säilytettiin rekisterinumerojärjestyksessä ajoneuvolajeittain, ja siten moottoripyörät muodostavat oman kortistonsa.

Turun maakunta-arkistoon siirretyt lääninhallituksen kantakortit kattavat vuodet 1922–65, joskin niihin sisältyy joitain puutteita. Sisäministeriön vuoden 1963 päätöksen mukaan kantakortin sai hävittää 10 vuoden kuluttua siitä kun ajoneuvo on poistettu kortistosta. Sen nojalla Turun ja Porin lääninhallituksessa hävitettiin 1960-luvulla ne kantakortit, jotka oli poistettu rekisteristä vuonna 1956 tai sitä ennen.

Moottoriajoneuvokortistojen digitointi jatkuu seuraavaksi Mikkelissä

Seuraavaksi moottoriajoneuvokortistojen (1958 – 1973) digitointi saa jatkoa Mikkelissä.  Digitointiprojektin tarkoituksena on digitoida ja indeksoida Mikkelin lääninhallituksen moottoriajoneuvojen kortistoa vuosilta 1958-1973.  Projektissa mukana ovat  Mikkelin kaupungin tukemat työllistämisorganisaatiot ja Karjala-tietokantasäätiö yhteistyössä arkistolaitoksen kanssa.

Digitoinnin ensimmäisenä tuloksena elokuun lopulla Mikkelistä toimitettiin Kansallisarkistoon 34 arkistoyksikköä digitoituja kortistoja. Niiden indeksointi aloitetaan syyskuun toisella viikolla.

_________________________________________________________________________

 

Turun ja Porin lääninhallituksen digitoitujen kantakorttien julkistustilaisuus Turun maakunta-arkistossa (Aninkaistenkatu 11) perjantaina 12.09. 2014 klo 14. Tervetuloa!

Liitteenä olevia valokuvia (2) saa käyttää tiedotteeseen liittyvän jutun yhteydessä. Valokuviin kuvatieto: Anja Saariston kotialbumi (vanhoja moottoripyöriä Turussa).

_________________________________________________________________________

 

Lisätietoja: István Kecskeméti:  istvan.kecskemeti@narc.fi, puh: 029 533 7036

                      Veli-Matti Pussinen: veli-matti.pussinen@narc.fi, puh: 029 533 7261

                      Kaj Nyholm (Royal Enfield Owners Club / Finnish Branch)

                    kaj.nyholm@gmail.com, puh: 040 41 82 888

 

 

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs