Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » CERNin suomalaisten työntekijöiden määrä kasvanut reippaasti

Suomen Akatemia

CERNin suomalaisten työntekijöiden määrä kasvanut reippaasti

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2011 klo 11:06
Julkaisija: Suomen Akatemia

 

Suomalaisten työntekijöiden määrä Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERNissä on noussut 45 prosenttia vuodesta 2008. Tuolloin suomalaisia työskenteli organisaatiossa 31, kun vuonna 2010 suomalaisten määrä oli noussut 45 henkilöön. Hyvää tulosta on vauhdittanut Tekesin tieteen suurhankkeiden teollisuusaktivoinnin rekrytointikampanja, jolla suomalaisia korkeakouluja ja eri alojen asiantuntijoita on kannustettu perehtymään uramahdollisuuksiin CERNissä.

CERNin hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Dan-Olof Riska on tyytyväinen, että suomalaisille on eurooppalaisissa tiedekeskuksissa ja etenkin CERNissä kysyntää. ’’Suomi on onnistunut toimimaan harvinaisen menestyksekkäästi koko 20-vuotisen taipaleensa CERNin jäsenenä. Suomalaiset yritykset ovat hyötyneet CERNin suuren mittaluokan tilauksista ja CERN hyvin koulutetuista suomalaisista tutkijoista ja työntekijöistä. CERNin ydin- ja alkeishiukkasfysiikan tutkimustyöhön osallistuu nykyään yli 10 000 tutkijaa kaikista maanosista.’’ Riskan mukaan näkyvä osallistuminen edellyttää, että informaatio CERNin tarjoamista ohjelmista ja niiden sadoista työ- ja harjoittelupaikoista saadaan Suomessa entistäkin tehokkaammin oikeiden ihmisten tietoisuuteen.

Rekrytointikampanja toimii

CERN tarjoaa tekniikan ja luonnontieteiden osaajille vakituisia työpaikkoja sekä määräaikaisia jatko-opiskelu-, työharjoittelu- ja tutkijaohjelmia. CERNistä suomalaisen pk-yrityksen teknologiajohtajaksi siirtyvän Pekka Suomisen mukaan CERNin virikkeellinen ja kansainvälinen työympäristö on etenkin suomalaiselle tekniikan opiskelijalle tai vastavalmistuneelle ainutlaatuinen mahdollisuus. ’’Moni käy täällä esimerkiksi kesäharjoittelussa, verkostoituu, oppii uutta ja palaa myöhemmin takaisin. Toisaalta moni hyödyntää CERNin tarjoamia mahdollisuuksia jälkeenpäin yrityselämässä’’, Suominen jatkaa.

Erityisesti Suomisen mieleen on CERNin uusi, vuonna 2009 käynnistetty GET-ohjelma (Graduate Engineer Training scheme), jonka puitteissa tekniikan eri alojen insinöörit voivat työskennellä tutkimuskeskuksessa apurahan turvin. Hakukandidaattien tulee olla valmistuneita diplomi-insinöörejä tai tekniikan kandidaatteja. Yhdestä kahteen vuoteen kestävään ohjelmaan voi hakea syyskuun seitsemänteen päivään mennessä CERNin internet-sivujen kautta.

”Suomalaisten pitää hakea eri tehtäviin CERNissä. Suomalaisia voisi työskennellä siellä enemmänkin. Mielenkiintoisia työmahdollisuuksia on tutkijoiden lisäksi myös muiden alojen asiantuntijoille. CERN on juuri nyt mielenkiintoisessa vaiheessa, kun uusi LHC-hiukkaskiihdytin on otettu käyttöön ja toimii erinomaisesti”, Suomen Akatemian hallinnon ylijohtaja Ossi Malmberg sanoo.

’’Rekrytointikampanja edistää merkittävällä tavalla Suomen korkeakoulujen kansainvälistymisstrategiaa sekä koulutusvientistrategiaa, jotka tähtäävät koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälistymiseen. CERNin kaltaisen suuren ja tunnetun toimijan hyödyntäminen tässä kontekstissa on keskeistä: kansallinen etu vaatii näkyvyyden vahvistamista, verkottumista ja kansainvälisiin ohjelmiin osallistumista’’, Ossi Malmberg korostaa. Suomi on ollut CERNin jäsen vuodesta 1991 ja Suomen jäsen- ja vuosimaksuista vastaa Suomen Akatemia. Tänä vuonna Suomen jäsenmaksu on noin 11,3 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Antti Heikkilä, Tieteen suurhankkeiden teollisuusaktivointi, Tekes, etunimi.sukunimi@cern.ch

Ossi Malmberg, hallinnon ylijohtaja, Suomen Akatemia, etunimi.sukunimi@aka.fi

Tulevia takarajoja hakemuksille CERNiin:

- CERN Fellowship Program: 7. syyskuuta 2011

- GET (Graduate Engineering Training) Program: 7. syyskuuta 2011

- Scientific Associates Program: 16. syyskuuta 2011

- Technical, Doctoral & Administrative Student Programs: 10. lokakuuta 2011 (myös maaliskuu 2012)

- Summer Student Program (CERN) ja HIP-kesäharjoittelu CERNissä: tammikuu 2012

- Corresponding Associateship Program, Openlab Student Programme: maaliskuu 2012

 

- Ohjelmien kuvaukset, vaatimukset ja hakemusten lähetys:

o https://hr-recruit.web.cern.ch/hr-recruit/

- Töihin CERNiin -opas:

o http://recruitment-finland.web.cern.ch/recruitment-finland/CERNopas.pdf

- CERNin henkilökuntatilastoja (ks. taulukot alla):

o http://cdsweb.cern.ch/collection/CERN%20Annual%20Personnel%20Statistics?ln=en

 

Lisätietoa:

Vuonna 1954 perustettu European Organisation for Nuclear Research (CERN) on Euroopan suurin hiukkasfysiikan laboratorio. CERNissä on noin 2 500 vakituista työntekijää, ja vuosittain siellä vierailee lähes 7 000 tutkijaa. CERNin kanssa yhteistyössä tai sen kanssa työskentelee yli kolmasosa maailman kokeellisista hiukkasfyysikoista. Organisaation jäsenvaltioina on 20 Euroopan maata.

Suomen Akatemia edistää tieteellistä tutkimusta, kehittää kansainvälistä tieteellistä yhteistyötä, toimii asiantuntijaelimenä tiedepolitiikan kysymyksissä sekä myöntää määrärahoja tutkimukseen ja tieteen edistämiseen. Suomi toimii muun muassa Akatemian välityksellä tiiviisti yhteistyössä CERNin kanssa ja on osallistunut menestyksellisesti CERNissä tehtävään tutkimustyöhön jo 60-luvulta lähtien. CERN-toiminnan tavoitteet liittyvät kansallisessa kontekstissa perustutkimukseen, soveltavaan tutkimukseen, tutkijankoulutukseen, teknologioiden kehittämiseen ja teolliseen hyödyntämiseen.

Tekesin tieteen suurhankkeiden aktivointiprojekti välittää tietoa tieteen suurhankkeista ja niiden hankintamenettelyistä sekä edistää yritysten ja tutkijoiden verkottumista Suomessa ja kansainvälisesti. Suuret, kansainväliset teknologia- ja tutkimushankkeet avaavat mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja tutkijoille. CERN kehittää jatkuvasti teknologioita koetoimintaansa varten ja hankkii tarvitsemiaan ratkaisuja yrityksiltä. Suomalaiset yritykset saavat tietoa CERNin teknologiayhteistyöstä ja tarjousprosessista TEKESin kautta.

 Liitteenä taulukot

Liitetiedostot

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs