Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Bakteereista löytyi uusi puolustusmekanismi - uusi lähtökohta lääkekehitykseen

Oulun yliopisto

Bakteereista löytyi uusi puolustusmekanismi - uusi lähtökohta lääkekehitykseen

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2016 klo 18:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Luonnontieteellinen tiedekunta
Genetiikan ja fysiologian tutkimusyksikkö
Tiedote
julkaisuvapaa 14.3.2016 klo 18.00

 

BAKTEEREISTA LÖYTYI UUSI PUOLUSTUSMEKANISMI

Uusi lähtökohta lääkekehitykseen

Oulun yliopiston kasvimikrobiologian dosentti Anna Maria Pirttilän tutkimusryhmä on löytänyt uudenlaisen bakteerien puolustusmekanismin. Tietoa voidaan käyttää hyödyksi etsittäessä uusia antibiootteja tai lääkkeitä sellaisiin sairauksiin, jotka johtuvat hapen haitallisten muotojen eli niin sanottujen happiradikaalien toiminnasta. Tällaisia ovat muun muassa silmänpohjanrappeuma ja Alzheimerin tauti.

Saatuja tuloksia hyödynnetään parhaillaan Oulun yliopistossa käynnissä olevassa Tekesin TUTLi (tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa)-rahoitteisessa hankkeessa, jossa kehitetään hoitomuotoa silmänpohjanrappeumaan.

Tutkimuksen lähtökohtana oli ymmärtää, miten männyn ja bakteereiden välinen yhteiselo toimii. Kasvit ja eläimet puolustautuvat mikrobeja vastaan, olivatpa ne sitten hyviä tai pahoja. Ne tuottavat suuria määriä happiradikaaleja infektiokohtaan estääkseen mikrobien pääsyn eteenpäin.

Bakteerit ovat kehittäneet oman suojautumistavan happiradikaaleja vastaan. Bakteerien runsaana energiavarastona toimivan pitkän rasvahappoketjun, polyhydroksibutyraatin, havaittiin yllättäen toimivan antioksidanttina, kun se oli pilkottuna pieniin osiin.

Bakteerit kykenevät tuottamaan rasvahappoketjua todella suuria määriä, jopa 90 prosenttia solun massasta. Tämä kuvastaa miten tärkeä yhdiste on bakteerille silloin, kun antioksidanttia tarvitaan nopeasti suuria määriä esimerkiksi infektion aikana.

Tiedon avulla voidaan etsiä sellaisia antibiootteja, jotka tuhoavat bakteereilta kyvyn tuottaa pitkää rasvahappoketjua.

Osana tohtorikoulutettava Janne Koskimäen kasvimikrobiologian alaan kuuluvaa väitöskirjaa, tutkimus osoitti tämän suojautumistavan olevan erittäin laajalle levinnyt bakteerikunnassa ja liittyvän yleisesti bakteerien kykyyn sietää vaikeita olosuhteita.

Tutkimuksessa havaittiin, että bakteerien energiavaraston hajotusprosessissa syntyneet lyhyet rasvahappoketjut hävittivät hapen myrkyllisintä muotoa, hydroksyyliradikaalia, jopa kolme kertaa tehokkaammin kuin tunnetuin solujen luonnollinen antioksidantti, glutationi, ja peräti yli kymmenen kertaa paremmin kuin C-vitamiini. Yhdisteiden havaittiin suojaavan myös hiivasoluja hapettavilta olosuhteilta.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu maaliskuussa 2016 kansainvälisesti erittäin arvostetussa Nature Chemical Biology-lehdessä. Tutkimusta on tukenut pääsääntöisesti Suomen Akatemia.

 

Lisätietoja:

dosentti Anna Maria Pirttilä, am.pirttila@oulu.fi, puh. 0294 481 545

tohtorikoulutettava Janne Koskimäki, janne.koskimaki@oulu.fi, puh. 0294 481 496

Artikkeli: Koskimäki et al., Methyl-esterified 3-hydroxybutyrate oligomers protect bacteria from hydroxyl radicals http://www.nature.com/nchembio/trending-articles.html (14.3.2016 klo 18.00)

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvateksti:

Kuvassa yksittäiset bakteerisolut (Methylobacterium extorquens) näkyvät harmaina. Solujen sisällä punaisena hohtavat pyöreät jyväset ovat polyhydroksibutyraattia

Liitetiedostot

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs