Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Avaruusilmaston tutkijat koolla Levillä

Oulun yliopisto

Avaruusilmaston tutkijat koolla Levillä

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2016 klo 09:01
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Avaruusilmaston tutkimusyksikkö
Tiedote
30.3.2016

Avaruusilmaston tutkijat ja opiskelijat koolla Levillä

Avaruusilmastoa eli Auringon pitkäaikaista toimintaa ja sen vaikutuksia tutkivat tutkijat ja opiskelijat kokoontuvat opiskelemaan ja esittelemään uusia tutkimustuloksiaan Leville Space Climate Schooliin 30.3.–3.4.2016 ja Space Climate Symposiumiin (SC6) 4.-7.4.2016. SC6-kokouksen erikoisteemoja on mm. kysymys siitä, miten suuria Auringon suurimmat mahdolliset purkaukset voivat olla ja miten usein niitä voidaan odottaa tapahtuvan.

Tällä hetkellä olemme 24. aurinkosyklin laskevalla kaudella, jolloin yleensä esiintyy nopeita aurinkotuulen virtauksia. Niillä on havaittu olevan mm. ilmastollisia vaikutuksia pohjoisilla alueilla. Toinen tärkeä teema symposiumissa on auringonpilkkusarjan oikeellisuus 1700- ja 1800-luvuilla. On esitetty että Aurinko olisi ollut tuolloin merkittävästi aktiivisempi kuin perinteinen auringonpilkkusarja antaa ymmärtää.

Auringon magneettinen aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa eli aurinkosykleissä. Yhden aurinkosyklin aikana monet Auringon ominaisuudet, muun muassa auringonpilkkujen ja magneettisten purkausten määrät, vaihtelevat merkittävästi.

Auringon toiminta vaihtelee myös pidemmillä ajanjaksoilla. 1900-luku oli poikkeuksellisen aktiivisen Auringon kausi. Nykyisen aurinkosyklin aktiivisuustaso jäi alemmaksi kuin koskaan viimeisen sadan vuoden aikana. Koska nykyisen kaltaista kohtalaisen hiljaista Aurinkoa ei ole aiemmin voitu tutkia modernein menetelmin, on nykyinen tilanne mielenkiintoinen. Tämänhetkinen käsityksemme Auringon toiminnasta voi olla huomattavan puutteellinen, koska se perustuu mittauksiin viimeisten 40–50 vuoden ajalta, jolloin Aurinko on ollut poikkeuksellisen aktiivinen.

Leville Space Climate Schooliin osallistuu 50 opiskelijaa 18 maasta. Symposiumiin osallistuu 120 tutkijaa maapallon eri puolilta. Toimituksenne edustaja on tervetullut seuraamaan kokousta Hotelli Hullu Poroon.

SC6-kokous on kuudes kansainvälinen tutkijatapaaminen, joka käsittelee avaruusilmastoa. Avaruusilmastotutkimuksen kohteena ovat Auringon toiminnan pitkän aikavälin vaihtelut ja niiden vaikutus koko Auringon hallitsemaan avaruuteen, mukaan lukien Maan lähiavaruus, ilmakehä ja ilmasto. Avaruusilmasto on oululaisten tutkijoiden perustama tutkimussuunta ja Space Climate -kokoukset ovat tätä varten Oulussa vuonna 2004 aloitettu sarja. Avaruusilmasto on aiheena myös Suomen Akatemian vuosille 2014–2019 hyväksymässä Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimuksen huippuyksikössä, jota johtaa professori Kalevi Mursula.

SC6-kokouksen kansainvälisesti tunnetuimpia tutkijoita ovat SCOSTEP-järjestön puheenjohtaja professori Nat Gopalswamy (NASA, USA), professori Daniel Baker (Coloradon yliopisto, Boulder, USA), professori  Kazunari Shibata (Kyoton yliopisto, Japani), Frédéric Clette (Royal Observatory Bryssel, Belgia).

Kokouksen järjestävät Oulun yliopistossa pääosin toimivat Suomen Akatemian ReSoLVE-huippuyksikkö sekä Space Climate -tutkimusyksikkö.

Lisätietoja:

professori. Kalevi Mursula, Oulun yliopisto, avaruusilmaston tutkimusyksikkö, puh. 0400 688365, kalevi.mursula@oulu.fi  

verkkosivut: http://www.spaceclimate.fi/SC6/

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs