Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Avaruus- ja seksimatka käynnistyy Heurekassa 7.3.

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Avaruus- ja seksimatka käynnistyy Heurekassa 7.3.

Tiedote.
Julkaistu: 27.02.2015 klo 12:40
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

TIEDOTE 27.2.2015

Avaruus- ja seksimatka käynnistyy aikuisten illalla Heurekassa 7.3. kello 19-23

Koko kevään kestävä Avaruus- ja seksimatka 2015 –tapahtumasarja käynnistyy tiedekeskus Heurekasta. Lauantaina 7.3. pidettävä ensimmäinen tapahtuma on nimeltään Kiihdytys, ja koko ilta on K-18.

Tiedekeskus on illan ajan yhtä suurta anniskelu- ja juhla-aluetta. Aikuiset pääsevät toden teolla nauttimaan Heurekan näyttelyistä, jotka ovat avoinna koko tapahtuman ajan. Kiertävän Pop-up Heurekan esityksissä valkoinen neste roiskuu ja ja kumi kuumenee, laajenee ja kutistuu paineettomassa tilassa. Laboratorioissa voi tirkistellä mikroskoopin avulla, kuinka siittiöt vipeltävät.

Tiedeteatterissa nähdään Anssi Kasitonnin teos Planet of Sexes ja auditoriossa maailman ensimmäinen live-tiedelehti. Live-lehden käsittelyssä ovat sekä maailmankaikkeuden ensimmäinen sekunti että halun syttymishetki. Vieraana kuullaan muun muassa Helsingin yliopiston teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvistiä.

11-kollektiivin kuvajournalistit Touko Hujanen, Meeri Koutaniemi ja Arttu Muukkonen ovat luoneet illan teemoja eri suunnista lähestyvän näyttelykokonaisuuden. Koutaniemi jatkaa Kirjeitä vaginalle -teoksensa kuvaamista illan aikana.

Yksi illan pääesiintyjistä on kirjailija Johanna Sinisalo. Hän on kirjoittanut lauantain tapahtumaa varten novellin Muurit ja taivas. Se esitetään Heurekan planetaariossa vain tämän tapahtuman yhteydessä.

Sinisalo puhuu planetaario-novellistaan kahden aistin liittona: tarina kuullaan nauhalta ja sitä varten on planetaarion puolipallolle luotu oma visuaalinen matkansa.

“Tarinan kuuleminen sen sijaan, että sen lukisi tekstinä itse, on hyvin virittävä kokemus. Kuulijan on pakko heittäytyä ottamaan tarinaa vastaan kertojan määrittämässä tahdissa. Muurit ja taivas -esitys onkin kuin paluuta ikiaikaiseen tarinankerronnan perinteeseen.”

Sinisalo kertoo, että on halunnut lähestyä molempia illan teemoista, avaruutta ja seksiä, odottamattomasta kulmasta.

”Tarjolla ei ole pornoa avaruusaluksessa. Yleisö, teitä on nyt varoitettu”, Sinisalo sanoo.

“Planetaario on tilana hyvin rentouttava ja intensiivinen. Kaartuvan kuvun alle mennään kuin kohtuun, jossa turvallinen pimeys ympäröi ja jossa kuulija voi hyvin tehokkaasti antautua tarinan vietäväksi.”

Novellin on lukenut näyttelijä Leena Pöysti. Puoli tuntia kestävä esitys kuullaan illan aikana viisi kertaa. Johanna Sinisalo on illan aikana myös Long Playn haastateltavana.

Avaruus- ja seksimatka 2015 -tapahtumien sarjassa sekä avaruutta että seksuaalisuutta lähestytään tieteen, taiteen ja journalismin näkökulmista. Tapahtumasarjan järjestävät yhteistyössä tiedekeskus Heureka, valokuvaajayhteisö 11-kollektiivi, digitaalinen Long Play -julkaisu sekä Hitaan journalismin yhdistys.

Tapahtumakokonaisuutta tai sen osia tukevat Koneen Säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, TOP-säätiö, Oskar Öflundin säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus.

 

Ohjelma, pressikuvat (Johanna Sinisalo planetaariossa, 11-kollektiivi & Long Play): www.avaruusjaseksi.fi

Lisätietoja, tekijähaastattelut, novellin ennakkokuuntelu arviota varten:

Long Play, 11-kollektiivi & Hitaan journalismin yhdistys: tuottaja Anne Leppäjärvi, 040 488 7525, anne.leppajarvi@gmail.com

Heureka: tapahtumapäällikkö Paula Havaste, 040 901 5375, paula.havaste@heureka.fi


Koko illan kattavan lipun hinta on 24 e. Niitä voi ostaa ennakkoon verkkokaupasta www.heureka.fi/ostaliput

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin noin 280 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs