Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » WSP muistuttaa remonttia suunnittelevia asbestin vaaroista

WSP

WSP muistuttaa remonttia suunnittelevia asbestin vaaroista

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2015 klo 08:15
Julkaisija: WSP

Suomen johtaviin rakennusalan suunnittelu- ja konsulttiyrityksiin lukeutuva WSP muistuttaa itse tehtävää remonttia suunnittelevia asbestin vaaroista. Asbestin erottaminen rakennusmateriaalista silmämääräisesti on usein mahdotonta. Siksi sen tunnistamiseen tarvitaan asiantuntijan apua.

Asbestikuituja joutuu helposti hengityksen mukana keuhkoihin, kun asbestipitoisia rakennusmateriaaleja puretaan ja työstetään. Tämä voi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä keuhkosairauksia.

WSP:n laboratorioyksikön päällikkö Jenny Karjalainen kuitenkin korostaa, että ehjiin rakennusmateriaaleihin sidottuna asbesti ei aiheuta vaaraa. ”Ennen omin päin toteutetun remontin aloittamista on silti turvasyistä hyvä tarkistuttaa, löytyykö omasta asunnosta vielä asbestia.”

Asbestin tunnistaminen vaatii asiantuntijan

Asbestin runsas käyttö alkoi 1930-luvulla. Terveyshaittojen ilmaantuessa sen käyttö loppui vähitellen 1980-luvulla ja käyttö kiellettiin Suomessa 1993. Asbestin hyvien ominaisuuksien vuoksi sitä on kuitenkin käytetty laajasti eri rakennusmateriaaleissa – esimerkiksi muovimatoissa, putkieristeissä, laastissa, maaleissa ja sementtilevyissä.

WSP tutkii laboratoriossaan asbestia rakennus-, pöly- ja ilmanäytteistä. Jos epäilee materiaalin sisältävän asbestia, ainoa keino varmistua asiasta on lähettää näyte laboratorioon. Asbesti määritellään nopealla ja edullisella analyysillä.

”Eniten laboratorioomme tulee materiaalinäytteitä muovimatoista, vinyylilaatoista, sementtilevyistä, putkieristeistä, laasteista, bitumikatteista sekä seinä- ja lattiatasoitteista”, kertoo Karjalainen. Hän lisää, että erityisesti putkieristeet, vinyylilaatat, sementtilevyt ja bitumiliimat sisältävät useimmiten asbestia.

"Toisinaan eteemme tulee remonttikohteita, joissa asbestipitoista materiaalia on purettu normaalina purkutyönä. Purkaminen on päästänyt asbestikuituja ilmaan. Pölynäytteenotolla pystytään tunnistamaan ne alueet, joihin asbesti on levinnyt sekä rajaamaan alueet, joissa tulee tehdä siivous tilan asbestivapaaksi saattamiseksi. Tällainen työ on usein varsin hintavaa, ja siksi kuluttajalle on aina parempi, kun asbestin tunnistamistyö tehdään ennen urakan alkua”, Karjalainen WSP:ltä sanoo.

Lisätietoja:

yksikön päällikkö, laboratoriopalvelut, FM Jenny Karjalainen, puh. +358 50 306 4623

WSP on monialainen suunnitteluyritys, joka tunnetaan vaativista suunnittelukohteista ja kestävistä ratkaisuista. Ydinpalvelumme ovat Yhdyskuntasuunnittelu, Kiinteistöt, Teollisuus ja Sillat.

Suomen WSP on osa kansainvälistä WSP:tä, jossa työskentelee noin 31 000 asiantuntijaa 500 toimistossa ympäri maailmaa. Syyskuussa 2014 WSP osti teollisuudessa ja infrassa maailman tunnustetuimpiin kuuluvan suunnittelutoimiston Parsons Brinckerhoffin. Yrityskaupan myötä lukeudumme nyt maailmaan johtaviin suunnitteluyrityksiin alallamme.

Suomen WSP:n palveluksessa on noin 350 asiantuntijaa. Liikevaihtomme vuonna 2014 oli 32 meur. Asiakkaamme tuntevat WSP:n ratkaisujen aktiivisena löytäjänä, jonka kanssa on helppo toimia.

www.wspgroup.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs