Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Villivihanneksiin voi hurahtaa nyt myös verkkokurssilla

Hortoilu.fi

Villivihanneksiin voi hurahtaa nyt myös verkkokurssilla

Tiedote.
Julkaistu: 17.03.2015 klo 09:15
Julkaisija: Hortoilu.fi

Päivitys 5.5.2015:

Yleisön pyynnöstä ja kiittävän palautteen siivittämänä Ummikosta hortoilijaksi -verkkokurssi alkaa uudelleen 18.5. Laaja ja kokonaisvaltainen hortoilukurssi kestää neljä viikkoa: juhannukseen mennessä kurssin käynyt osaa hortoilla!

Lisätietoa:

-------------------------------------------------

Hortoilua eli villivihannesten keräämistä ja niistä nauttimista voi oppia tänä keväänä myös verkkokurssilla. Ensimmäinen suomalainen villivihanneksiin keskittyvä verkkokurssi Ummikosta hortoilijaksi vastaa hortoilutrendin myötä kasvaneeseen valtavaan kysyntään. Hortoilun pioneerien, Hortoilu.fi -sivuston ylläpitäjien Raija ja Jouko Kivimetsän kurssin myötä jokainen oppii tunnistamaan syötäviä, terveellisiä kasveja sekä keräämään, käyttämään ja säilömään niitä.

Horta on luonnon tarjoamaa todellista superruokaa. Hortoilusta on tullut suosittua, koska hyvinvointi, terveys ja ruoka ovat tällä hetkellä vahvoja trendejä, jotka kiinnostavat ihmisiä.

”Olemme tänäkin keväänä joutuneet myymään eioota, kun kevään hortoilun alkeiskurssit ovat täyttyneet pikavauhtia”, Raija Kivimetsä sanoo.

Hortoilutrendi näkyi selvästi myös hortaohjaajien koulutuksen hakijamäärissä. Kivimetsät aloittavat tänä keväänä hortaohjaajien kouluttamisen, jotta hortakursseja saadaan järjestettyä tulevina vuosina eri puolilla Suomea.

Ummikosta hortoilijaksi -verkkokurssilta tietoa ja elämyksiä

Kysynnän myötä ja hortoilun sanoman jakamisen ilosta Kivimetsät päättivät tarjota tietämystään verkkokurssin muodossa.

”Villivihannekset kiinnostavat kaikenikäisiä ja halu oppia ja kuulla hortoilusta on huikea. Verkkokurssi on uudenlainen oppimistapa, jota haluamme hyödyntää tiedon jakamisessa. Verkkokurssilla myös innostusta on mahdollista jakaa!”

Hortoilun verkkokurssia ei ole Suomessa aiemmin nähty. Oppimistapana verkkokurssi on toimiva, sillä kurssilla voi opiskella omaan tahtiin missä ja milloin vain, vaikkapa yhdessä perheenjäsenten tai ystävien kanssa. Verkkoaineiston opiskelu on myös tehokasta: opitut asiat jäävät mieleen hyvin.

Verkkokurssi koostuu neljästä kokonaisuudesta, jotka sisältävät monipuolisia materiaaleja kuten videoita, tekstejä, kuvia ja tehtäviä. Ainoa, mikä verkkokurssista jää live-kurssiin verrattuna uupumaan on maistelu ja haistelu.

”Verkkokurssi kuitenkin tukee ja ohjaa aloittelevaa hortoilijaa haistamaan ja maistamaan luonnossa omatoimisesti”, Kivimetsät lupaavat.

Villivihanneksista makua ruokiin ja kokonaisvaltaista hyvää oloa

Lohjalaisen Riikka Rängmanin elämään hortoilu on tullut jäädäkseen.

”Käytän hortaa lähes päivittäin läpi vuoden: kasvukaudella tuoreena ja talvella kuivattuna ja pakastettuna. Useimmiten käytän villivihanneksia rikastamaan ruokaa ja tuomaan hyvää makua.”

Tuoreet ja säilötyt herkut maistuvat Rängmanille vaikkapa smoothiessa. Suosikkeja ovat voikukka ja nokkonen, mutta myös vuohenputki, siankärsämö ja poimulehti kuuluvat säännöllisesti kävelyretkien saaliiseen. Aloittelijalle Rängman suosittelee mutkatonta vuohenputkea.

”Nuorta vuohenputkea voi kerätä läpi kesän ja syödä vaikka suoraan salaatissa. Sen maku on lempeä, ja käyttömahdollisuudet ovat rajattomat!”

Rängman on kerännyt pitkään tuttuja nokkosta ja voikukkaa. Ennen Kivimetsien kursseja ja villivihannesten keräämisen yleistymistä hän kuitenkin arasteli harrastustaan.

”Nyt villivihannesten kerääminen on jo yleisesti tuttua, ja siitä kirjoitetaan paljon esimerkiksi tiedotusvälineissä. Nyt hortoilu on, kuten marjastus ja sienestys, täysin ok ja normaalia”, Rängman nauraa.

Ohjattu alkustartti hortoiluun on Rängmanin mielestä todella paikallaan. Kun tietää perusteet, tietoa on helppoa hakea lisää.

Miksi hortaa?

 • Villeissä kasveissa on enemmän antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita kuin viljellyissä, kesyissä kasveissa.

 • Villivihannekset eli horta rikastaa ruuan.

 • Villiyrttejä voi käyttää mainiosti kesyjen kasvien ohella ja lisänä.

 • Horta on kuin vahvaa tiivistettä: jo pieni määrä riittää.

 • Horta on maukasta, hyvää ja tarjoaa uusia makuelämyksiä.

 • Villivihannesten syömisestä tulee kokonaisvaltaisen hyvä olo.

 • Horta on ilmaista.

 • Horta on luonnostaan luomua.

 • Säilömällä villivihanneksia eri tavoin saat luonnon omaa superruokaa koko vuodeksi.

 • Luonnossa liikkuminen itsessään voimaannuttaa.

 • Hortaa voi käyttää eri tavoin myös ulkoisesti esim. ihonhoitoon.

Raija Kivimetsän hortavinkki alkavaan kevääseen

"Tuoreita vaaleanvihreitä koivunlehtiä kannattaa napsia salaattiin, levitteisiin tai suoraan leivän päälle. Myös mustikan nuoria lehtiä voi käyttää samalla tavalla. Hortoilijan täytyy toki muistaa, että puiden antimia voi kerätä vain maanomistajan luvalla."

Lisätietoa

 • Raija Kivimetsä, Hortoilu.fi-blogin kirjoittaja, kouluttaja ja yrittäjä, p. 040 541 0696, raija.kivimetsa@saimatext.fi

 • Jouko Kivimetsä, Hortoilu.fi-blogin kirjoittaja, hortakouluttaja, p. 040 556 8880, jouko@hortoilu.fi

Luonto on todellinen kotimaisen superfoodin aarreaitta! Villivihannesten kerääminen eli hortoilu tuo luonnon antimet kaikkien ulottuville. Hortoilun pioneerit ja Hortoilu.fi-sivuston ylläpitäjät Raija ja Jouko Kivimetsä tarjoavat tietoa takapihan ja luonnon ilmaisten superherkkujen keräämiseen ja hyödyntämiseen keittiössä läpi vuoden. Kivimetsät ovat jo yli toistakymmentä vuotta hullaannuttaneet villivihanneksiin terveydestään huolehtivia, kaikenikäisiä ihmisiä ympäri Suomen. Hulluna hortaan -kirjasta otetaan kohta kolmas painos.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs