Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Valtioneuvosto velvoittaa Kärsämäen yhteistyöhön terveydenhuollossa

Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto velvoittaa Kärsämäen yhteistyöhön terveydenhuollossa

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2014 klo 13:40
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto velvoittaa Kärsämäen kunnan järjestämään perusterveydenhuoltonsa yhteistoiminnassa alueen muiden kuntien kanssa. Kärsämäki on irtisanonut sopimuksensa Selänne-kuntayhtymän kanssa ja päättänyt ulkoistaa sosiaali- ja terveydenhuoltonsa yksityisille yhtiöille. Valtioneuvoston päätös turvaa perusterveydenhuollon järjestämistä alueella ja vaikuttaa laajemminkin yhteistoiminta-alueiden pysyvyyteen.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain (Paras-puitelaki) mukaan kuntien pitää järjestää sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut vähintään noin 20000 asukkaan väestöpohjalla. Perusterveydenhuollossa velvoite piti täyttää viimeistään vuoden 2013 alussa, mutta sosiaalihuollossa siirtymäaika jatkuu vuoden 2015 alkuun asti.

Kärsämäki on ollut mukana peruspalvelukuntayhtymä Selänteessä, joka aloitti toimintansa vuonna 2010. Muut Selänne-kunnat ovat Haapajärven kaupunki, Pyhäjärven kaupunki ja Reisjärven kunta.

Kärsämäki on irtisanonut sopimuksen kuntayhtymän kanssa päättymään 31. toukokuuta 2014. Kunta on päättänyt ulkoistaa sosiaali- ja terveydenhuollon Attendo- ja Attendo Terveyspalvelut -yhtiöille 1. kesäkuuta alkaen.

Haapajärvi, Pyhäjärvi ja Reisjärvi katsovat lausunnoissaan, että Kärsämäen irtautuminen voisi vaarantaa palveluiden järjestämisen yhteistoiminta-alueella. Muiden kuntien mukaan Kärsämäen lähtö jättäisi palveluja vajaakäytölle.

Kärsämäki toteaa vastineessaan, että irtautuminen yhteistoiminta-alueesta estää ajautumisen kriisikunnaksi ja turvaa kunnan olemassaolon. Lisäksi ratkaisu parantaa vastineen mukaan palveluiden saatavuutta.

Hallitus on linjannut iltakoulussaan kesäkuussa 2012, että se pitää kiinni kuntien pysymisestä ilmoittamissaan yhteistoimintajärjestelyissä. Aiemmin valtioneuvosto käytti tätä toimivaltaansa joulukuussa 2012, jolloin Tohmajärven kunta velvoitettiin yhteistoimintaan perusterveydenhuollossa Kiteen kaupungin kanssa.

Valtioneuvosto päätti torstaina 8. toukokuuta veloittaa Kärsämäen järjestämään perusterveydenhuollon palvelut yhteistoiminnassa Haapajärven, Pyhäjärven ja Reisjärven kanssa. Perusteena on se, että yhden kunnan irtautuminen Selänteen yhteistoiminta-alueesta vaikeuttaisi huomattavasti palvelujen järjestämistä koko alueella. Lisäksi päätös turvaa kuntien yleisemmin luottamuksen niihin yhteistoimintarakenteisiin, joissa ne ovat mukana.

Valtioneuvoston päätös pannaan täytäntöön heti.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Päivi Laajala, VM, puh. 02955 30026
Neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa, VM, puh. 02955 30027
Hallitusneuvos Päivi Salo, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. 02951 63113

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs