Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Wnt-11 signaalitien tehtävät sydämen ja munuaisten kehityksen säätelyssä

Oulun yliopisto

Väitös: Wnt-11 signaalitien tehtävät sydämen ja munuaisten kehityksen säätelyssä

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2014 klo 13:08
Julkaisija: Oulun yliopisto

Alkion sisäelinten kehityksen aikana esisolut lisääntyvät ja erilaistuvat muodostaen tarkoin määriteltyjä monisoluisia rakenteita.  Muodostuvan kudosrakenteen määrittelyssä erilaiset solusignaalit ovat keskeisessä asemassa. Yksi näistä on niin kutsuttu Wnt-signaaliperheen jäsen Wnt-11, jonka tehtävät tunnetaan huonosti. Wnt-11 ilmeisesti säätelee solujen järjestäytymistä kudoksessa niin kutsuttujen planaaristen solupolariteettireittien (PCP) kautta.

Väitöskirjatyössä selvitettiin Wnt-11:n vaikutuksia sydämen ja munuaisten kehitykseen in vivo funktionaalisten genomisten menetelmien avulla. Tulokset viittaavat siihen, että Wnt-11-toiminto on välttämätön sydänlihaksen normaalin muodostumisen ja kypsymisen sekä munuaisputken normaalin morfogeneesin kannalta sikiövaiheen ja syntymän jälkeisen kehityksen aikana. Wnt-11-poistogeenisen hiiren fenotyyppi riippuu geneettisestä taustasta, samaan tapaan kuin ihmisen synnynnäisissä sairauksissa.

Väitöstutkimuksesta saatavalla tiedolla voi olla merkitystä tutkittaessa ihmisen synnynnäistä kardiomyopatiaa ja munuaisten monirakkulatautia.

- - -

Doctor de Medicina Irina Nagy väittelee Oulun yliopistossa 6.6.2014. Kehitysbiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Wnt-11 signaling roles during heart and kidney development (Wnt-11 signaalitien tehtävät sydämen ja munuaisten kehityksen säätelyssä). Vastaväittäjänä toimii professori Stefan Hoppler (University of Aberdeen, UK) ja kustoksena professori Seppo Vainio. Väitöstilaisuus alkaa lääketieteellisen tiedekunnan Leena Palotie -salissa, Aapistie 5 A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Doctor de Medicina Irina Ioana Nagy

Syntymäaika ja -paikka:
1975 Romania

Nykyinen työpaikka:
NordLab Oulu
040 6356286

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, kehitysbiologia
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0466-6

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs