Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Virusinfektion aiheuttama hengitysvaikeus lapsilla

Oulun yliopisto

Väitös: Virusinfektion aiheuttama hengitysvaikeus lapsilla

Tiedote.
Julkaistu: 04.05.2015 klo 09:32
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää lasten kurkunpäätulehduksen riskitekijöitä, sairaalahoitoon vaikuttavia tekijöitä hengitystieinfektioon liittyvän uloshengitysvaikeuden hoidossa lapsilla ja varhaislapsuudessa sairastetun hengitystieinfektion yhteyttä myöhempään astma- ja allergiasairastavuuteen. Tutkimukseen sisältyi kaksi rekisteriaineistoa ja yksi seurantatutkimusaineisto.

Tutkimuksessa todettiin, että kurkunpäätulehduksen uusiutuminen on erittäin tavallista ja sisarusten ja vanhempien sairastama kurkunpäätulehdus on merkittävin riskitekijä kurkunpäätulehdukselle ja sen uusiutumiselle. Alle 6 kuukauden ikäisillä lapsilla ilmatiehyttulehduksen taudinkuva on epävakaa ensimmäisen 5 oirepäivän aikana. Kuume, matala happisaturaatioarvo ja respiratory syncytial -virusinfektio ennustavat osastohoidon ja invasiivisten toimenpiteiden tarvetta ilmatiehyttulehduksen yhteydessä.

Yli 6 kuukauden ikäisillä lapsilla happisaturaatioarvo >93 % ennustaa lievää taudinkuvaa hengitystieinfektioon liittyvän uloshengitysvaikeuden hoidossa. Käyttämällä tätä happisaturaatioarvoa raja-arvona arvioitaessa sairaalahoidon tarvetta, voidaan merkittävästi ja turvallisesti vähentää sairaalahoidon tarvetta lasten hengitystieinfektioon liittyvän uloshengitysvaikeuden hoidossa.

Alle 6 kuukauden iässä sairastettu respiratory syncytial -virusinfektio on riskitekijä varhaislapsuudessa ilmeneville astmaoireille, mutta tämä riski vähenee iän myötä ja 8 vuoden iässä ei ole havaittavissa eroja astma- ja allergiasairastavuuden suhteen verrattaessa näitä potilaita muun hengitystieinfektion sairastaneisiin potilaisiin ja terveisiin kontrollipotilaisiin.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Hannele Pruikkonen väittelee Oulun yliopistossa 8.5.2015. Lastentautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Viral infection induced respiratory distress in childhood (Virusinfektion aiheuttama hengitysvaikeus lapsilla). Vastaväittäjänä toimii professori Matti Korppi Tampereen yliopistosta ja kustoksena dosentti Marjo Renko. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 12 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Hannele Pruikkonen

Syntymäaika ja -paikka:
1977 Tampere

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1996, Lauritsalan lukio, Lappeenranta

Nykyinen työpaikka:
OYS, Lapset ja nuoret

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, lastentaudit
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
hannele.pruikkonen@oulu.fi
08 315 6031

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0791-9

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs