Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Verensiirto voi huonontaa potilaan ennustetta sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen

Oulun yliopisto

Väitös: Verensiirto voi huonontaa potilaan ennustetta sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 13:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa selvisi, että sepelvaltimoiden ohitusleikkaukseen liittyvä suurempi verenvuoto ja verituotteiden käyttö liittyivät merkittävästi huonompaan lyhyen ja pitkän aikavälin ennusteeseen.

Sepelvaltimotauti on yleisin kuolinsyy kehittyneissä maissa. Vaikeassa sepelvaltimotaudissa sepelvaltimoiden ohitusleikkaus on edelleen paras hoitovaihtoehto. Ohitusleikkaukseen liittyy suuri riski leikkauksen aikaiselle tai jälkeiselle verenvuodolle ja muille haittatapahtumille. Vuodon hoitona käytetään yleisesti verensiirtoa.

Väitöskirjatyössä tutkittiin leikkauksen yhteydessä ilmenevän vuodon ja siihen liittyvän verensiirron vaikutuksia leikkauksen jälkeisten haittatapahtumien kehittymiseen 2764 ohitusleikatulla potilaalla. Tutkimuksessa arvioitiin myös uuden luokituksen soveltuvuutta vuodon vaikeusasteen luokittelemiseen. Lisäksi tutkittiin siirrettyjen punasolujen varastointiajan vaikutusta potilaan ennusteeseen.

Potilailla, joille oli tehty kiireetön ohitusleikkaus ilman sydän-keuhkokoneen käyttöä, punasolujen anto oli itsenäinen riskitekijä sydänlihasvauriolle. Pidentynyt punasolujen varastointiaika ei ollut yhteydessä lyhyen tai pitkän aikavälin ennusteeseen potilailla, jotka olivat vuotaneet kohtalaisesti. Merkittävimmät riskitekijät ilman sydän-keuhkokonetta tehdyn leikkauksen jälkeiselle aivoinfarktille olivat minkä tahansa asteinen nousevan aortan valtimonkovettumatauti sekä verihiutaleiden ja/tai jääplasman anto.

Uusi luokitus toimi hyvin vuodon vaikeusasteen luokittelussa. Luokitusta voidaan käyttää sekä tutkimuksessa että potilastyössä. Runsaan verenvuodon ja siihen liittyvän verensiirron ehkäiseminen saattaa suojata potilasta sydänlihasvauriolta ja aivoinfarktilta ja mahdollisesti johtaa parempaan lyhyen ja pitkän aikavälin ennusteeseen. 

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maija Kinnunen väittelee Oulun yliopistossa 4.12.2015. Sydänkirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Perioperative bleeding and use of blood products in coronary artery bypass grafting (Perioperatiivinen verenvuoto ja verituotteiden käyttö sepelvaltimoiden ohitusleikkauksessa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Peter Raivio HYKSin sydänkirurgian klinikasta ja kustoksena professori Tatu Juvonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maija Kinnunen

Syntymäaika ja -paikka: 1989 Tornio

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2008, Tornion yhteislyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala
08 315 2011

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, lääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
044 3220 389
eevamaija.kinnunen@gmail.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1002-5

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs