Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Vaivaisenluun leikkauksessa jalkapöydänluun alaosan luunkorjauksen kiinnittäminen ei ole tarpeen

Oulun yliopisto

Väitös: Vaivaisenluun leikkauksessa jalkapöydänluun alaosan luunkorjauksen kiinnittäminen ei ole tarpeen

Tiedote.
Julkaistu: 16.11.2015 klo 13:09
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatutkimuksessa todettiin, että ensimmäisen jalkapöydänluun alaosan luunkorjauksen sisäinen kiinnittäminen ei ole tarpeellista eikä myöskään ole tarpeen käyttää kipsisidosta leikkauksen jälkeen. Vaivaisenluun uusiutumisen riski on suurempi, jos vaivaisenluukulma on ennen leikkausta 30 astetta tai enemmän.

Vaivaisenluu on hyvin yleinen jalan virheasento. Useat aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että ensimmäisen jalkapöydänluun alaosan V-muotoinen luunkorjausleikkaus on suositeltava hoito lievän ja kohtalaisen vaivaisenluun hoidossa. Luunkorjauksen kiinnityksen tarpeellisuus ja leikkauksen jälkeinen hoito ovat kiistanalaisia.

Tutkimuksessa verrattiin kahden leikkaustekniikan ja kahden leikkauksen jälkeisen hoidon pitkäaikaistuloksia 100 potilaalla, jotka leikattiin vaivaisenluun vuoksi. Seuranta-aika oli keskimäärin 7,9 vuotta.

Pitkäaikaisseurannassa kliiniset tulokset toiminnan suhteen eivät merkittävästi eronneet eri ryhmissä. Tulokset olivat merkittävästi huonommat, jos vaivaisenluukulma oli ennen leikkausta yli 30 astetta. Röntgenkuvissa vaivaisenluukulman uusiutuminen 15 asteeseen tai sen yli oli tavallista. Uusiutumiset olivat kivuttomia eikä uusintaleikkauksia tarvittu.

Tutkimustuloksia arvioitaessa on otettava huomioon, että tutkimusryhmät olivat pieniä (25 potilasta), mutta pitkäaikaiskontrolliin saatiin kuitenkin lähes 80 prosenttia potilaista. Tutkimus osoittaa, että luunkorjausta ei tarvitse kiinnittää eikä leikkauksen jälkeen tarvita kipsiä. Tämä puolestaan laskee materiaalikustannuksia.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Ilkka Pentikäinen väittelee Oulun yliopistossa 20.11.2015. Kirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Distal chevron osteotomy for hallux valgus surgery. Role of fixation and postoperative regimens in the long-term outcomes of distal chevron osteotomy – a randomised, controlled, two-by-two factorial trial of 100 patients (Ensimmäisen jalkapöydänluun etäisen osan V-muotoinen luunkorjausleikkaus (chevron-osteotomia) vaivaisenluun kirurgiassa. Luun kiinnityksen ja leikkauksen jälkeisen hoidon merkitys pitkäaikaistulosten valossa – 100 potilaan satunnaistettu ja kontrolloitu seurantatutkimus). Vastaväittäjänä toimii dosentti Heikki Mäenpää Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja kustoksena professori Juhana Leppilahti. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Ilkka Pentikäinen

Syntymäaika ja -paikka:
1944 Rantsila

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1962, Saimaan Yhteislyseo

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kirurgia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 554 9055

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0948-7

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs