Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Väestön ikääntyminen arktisilla alueilla

Oulun yliopisto

Väitös: Väestön ikääntyminen arktisilla alueilla

Tiedote.
Julkaistu: 23.11.2015 klo 13:30
Julkaisija: Oulun yliopisto

Arktinen alue on sekä strategisen että taloudellisen mielenkiinnon kohteena. Väestönrakennetta, sen muutoksia, ei juurikaan ole tutkittu. Tämän väitöskirjatyön tarkoituksena oli selvittää eri pohjoisten alueiden ikääntymiskehitystä viimeisten 20–30 vuoden aikana, sekä tuoda uusia mittaus- ja seurantamenetelmiä käytettäväksi päätöksenteon tueksi pohjoisilla alueilla.

Väitöskirjatyön tulokset osoittavat, että arktinen alue ikääntyy hyvin eri tavoin. Voidaan havaita neljä pääaluetta, Arktinen Venäjä, Pohjois-Amerikka, Pohjois-Atlantin alue ja Pohjois-Fennoskandia. Perinteisellä, kronologisella tavalla mitattuina vanhimmat alueet ovat Pohjoismaat (erityisesti Suomen ja Ruotsin Lappi), joissa väestöstä on noin 30 prosenttia yli 60-vuotiaita. Vastaavasti nuorimmat alueet ovat Chukotka Venäjällä ja Nunavut Kanadassa. Tilanne tasoittuu arktisten alueiden kesken, kun otetaan huomioon terveystilanne ja elinikäodotteiden muutokset (prospektiivinen, uusi menetelmä).

Tämän väitöskirjatyön tuloksena syntyneitä laajoja tietoaineistoja voidaan käyttää hyväksi paitsi tutkimuksessa myös suunniteltaessa palveluita eri alueiden väestöryhmille.

- - -

Master of Health Sciences Anastasia Emelyanova väittelee Oulun yliopistossa torstaina 26.11.2015. Väestön ikääntymistä tarkastelevan väitöskirjan otsikko on Cross-regional analysis of population aging in the Arctic (Vertailututkimus väestön ikääntymisestä arktisilla alueilla). Vastaväittäjänä toimii professori Reijo Tilvis Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Arja Rautio. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB210) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Health Sciences Anastasia Emelyanova

Syntymäpaikka: Arkhangelsk, Venäjä

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, Thule-instituutti
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, arktinen lääketiede
050 3501 502

Väittelijän yhteystiedot:
0466 149 706
anastasia.emelyanova@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1004-9

 

 

Oulun yliopisto on kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto, joka rakentaa tulevaisuuden uutta osaamista, hyvinvointia ja sivistystä monitieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen keinoin.

Tulevaisuuden osaaminen on uuden tiedon löytämistä, hyödyntämistä ja soveltamista. Oulun yliopisto tutkii ihmistä ja kulttuureja muuttuvassa elinympäristössä sekä uuden teknologian mahdollisuuksia ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi. Oulun yliopisto on pohjoisuuden monitieteinen asiantuntija.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs