Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Uutta tietoa kuormituksen aktivoimista muutoksista sydämessä

Oulun yliopisto

Väitös: Uutta tietoa kuormituksen aktivoimista muutoksista sydämessä

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2016 klo 13:15
Julkaisija: Oulun yliopisto

Sydämen lisääntynyt kuormitus johtaa sydänlihaksen koon liikakasvuun eli hypertrofiaan. Aluksi lihaksen kasvu auttaa sydäntä mukautumaan tilanteeseen, mutta pitkittyessään, esimerkiksi hoitamattoman verenpainetaudin, sydäninfarktin tai sydämen läppävikojen yhteydessä, se johtaa rakenteellisiin muutoksiin ja on riskitekijä sydämen vajaatoiminnan kehittymiselle ja äkkikuolemalle. Lisääntyneen kuormituksen aiheuttamassa sydänlihaksen liikakasvussa mekaaninen venytys sekä hormonaaliset ja hermostolliset tekijät saavat aikaan muutoksia solunsisäisessä viestinnässä, mikä johtaa muuttuneeseen geenien luentaan ja proteiinituotantoon.

Tässä väitöskirjatyössä tutkittiin aiemmin sydämessä vähän tutkittujen tekijöiden, melusiinin, trombospondiinien sekä dyksiinin ilmentymistä hypertrofian kehittyessä.

Tulokset osoittivat, että mekaaninen venytys ja painekuormitus aktivoi nopeasti näiden uusien tekijöiden, melusiinin, trombospondiini (TSP) -1:n ja -4:n sekä dyksiinin, ilmentymistä sydämessä. Näiden tekijöiden aktivoituminen painekuormituksen aiheuttaman sydänlihaksen hypertrofian alkuvaiheissa antaa viitteitä siitä, että tekijät osallistuvat sydänlihaskudoksen uudelleenmuovautumiseen. Melusiinin aktivoituminen kuormituksen seurauksena näyttää tapahtuvan pääasiassa sydämen eteissoluissa ja voi toimia erityisesti eteiskudosta kuormitukselta suojaavissa mekanismeissa. Trombospondiinien ja dyksiinin aktivoituminen sydämessä tapahtuu hyvin nopeasti painekuormituksen alkamisen jälkeen, lisäksi TSP-4 aktivoituu lähinnä endoteelisoluissa.

Väitöskirjatyössä saatiin uutta tietoa sydänlihaksen kuormituksen aikaisista muutoksista geenien luennassa ja se auttaa ymmärtämään paremmin sydänsairauksiin liittyviä solutason muutoksia. Työn tuloksia voidaan käyttää suunniteltaessa tarkempia tutkimuksia sydänlihaksen kuormittumisen sekä sydämen vajaatoimintaan johtavien prosessien diagnoosiin, hoitoon ja ehkäisyyn.

- - -

Filosofian maisteri, hammaslääketieteen lisensiaatti Jani Aro väittelee Oulun yliopistossa 27.5.2016. Farmakologian ja toksikologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Novel load-inducible factors in cardiac hypertrophy (Uudet kuormitusaktivoituvat tekijät sydämen hypertrofiassa). Vastaväittäjänä toimii professori Eero Mervaala Helsingin yliopistosta ja kustoksena dosentti Jaana Rysä Itä-Suomen yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa F202 (Aapistie 5B) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:                                                                                     
Filosofian maisteri, hammaslääketieteen lisensiaatti Jani Aro

Syntymäaika ja -paikka: 1977 Ylitornio

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1996, Ylitornion yhteiskoulun lukio

Nykyinen työpaikka:
Hammaslääkäriasema Aaria
08 534 8100

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, biolääketieteen tutkimusyksikkö, farmakologia ja toksikologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
050 3044 551

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1217-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs