Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Uutta tietoa elimistön vasteesta hapenpuutteeseen korkealla vuoristossa, punasolujen tuotannossa ja perifeerisessä valtimotaudissa

Oulun yliopisto

Väitös: Uutta tietoa elimistön vasteesta hapenpuutteeseen korkealla vuoristossa, punasolujen tuotannossa ja perifeerisessä valtimotaudissa

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2016 klo 12:44
Julkaisija: Oulun yliopisto

Riittämätön solujen hapensaanti eli hypoksia voi pitkittyessään olla henkeä uhkaava tila. Sairauksia, joissa elimistö altistuu hypoksialle, ovat muun muassa anemia, sydän- ja aivoinfarkti sekä alaraajaiskemia. Elimistössä on kehittynyt monimutkainen säätelyjärjestelmä happitasapainon ylläpitämiseksi ja hypoksiassa indusoituva tekijä (HIF) on tämän järjestelmän tärkein osatekijä. Hapen määrän ollessa riittävä HIF prolyyli-4-hydroksylaasi-entsyymit (HIF-P4H-1, -2 ja -3) katalysoivat reaktiota, jonka seurauksena HIF hajotetaan. Hapenpuutteessa vuorostaan näiden entsyymien toiminta estyy, jolloin HIF:n määrä kasvaa lisäten kohdegeenien, kuten erytropoietiinin, luentaa. HIF-P4H-entsyymien toimintaa estävät lääkkeet ovat loppuvaiheen potilaskokeissa munuaisten vajaatoiminnasta johtuvan anemian hoidossa ja uusia käyttömahdollisuuksia näille lääkkeille tutkitaan tällä hetkellä kiivaasti.  

Tämän väitöskirjan ensimmäisessä osatyössä osoitimme, että korkealla vuoristossa asuvat tiibetiläiset ovat vuosituhansien aikana sopeutuneet elinympäristöönsä johtuen HIF-P4H-2-entsyymiä tuottavan geenin mutaatiosta. Mutaation johdosta HIF:n aktivoituminen hapenpuutteessa on alentunut. Lisäksi punasolujen muodostuminen on vähentynyt matalassa hapen osapaineessa mutaation vuoksi.

Muissa tutkimuksissamme selvitimme HIF-signalointireitin roolia punasolutuotannossa ja alaraajaiskemiassa käyttämällä hyväksi geenimuunneltua HIF-P4H-2-hiirikantaa, jolla HIF-P4H-2:n määrä on alentunut kudoksissa. Näille hiirille kehittyi iän myötä punasoluylimäärä pernan kiihtyneestä punasolutuotannosta johtuen. Lisäksi nämä hiiret olivat suojassa tulehduksen aiheuttamalta anemialta, joka on yleinen ilmiö tulehduksellisista sairauksista kärsivillä potilailla. Näiden hiirten lihasten energia-aineenvaihdunta oli myös muuttunut ja verisuonten pinta-ala suurentunut johtaen pienentyneeseen kudosvaurioon alaraajaiskemia-altistuksen jälkeen. 

Väitöskirjatutkimuksessa saatiin uutta tietoa elimistön happitasapainon säätelyn merkityksestä sekä korkealla asumisessa että yleisissä sairauksissa. Tämä avaa uusia väyliä tutkittaessa happivastetta säätelevien lääkkeiden uusia käyttökohteita sekä auttaa ymmärtämään mahdollisia lääkkeisiin liittyviä haittavaikutuksia.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Mikko Myllymäki väittelee Oulun yliopistossa 17.6.2016. Biokemian ja molekyylilääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Hypoxia-inducible factor prolyl 4-hydroxylase-2 in Tibetan high-altitude adaptation, extramedullary erythropoiesis and skeletal muscle ischemia (Hypoksiassa indusoituvaa tekijää säätelevä prolyyli-4-hydroksylaasi-2 tiibetiläisten korkean paikan adaptaatiossa, luuytimen ulkoisessa punasolujen muodostuksessa ja luurankolihasiskemiassa). Vastaväittäjänä toimii professori Volker Haase (Vanderbilt University, USA) ja kustoksena professori Peppi Karppinen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A), Aapistie 5A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Mikko Myllymäki

Syntymäaika ja -paikka: 1991 Tornio

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2010, Oulun Lyseon lukio

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia ja molekyylilääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 586 2516

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1221-0

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs