Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Uusia havaintoja välilevyrappeuman perinnöllisestä taustasta

Oulun yliopisto

Väitös: Uusia havaintoja välilevyrappeuman perinnöllisestä taustasta

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2016 klo 11:58
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että perimän vaihtelu viidessä tutkitussa geenissä altistaa välilevyrappeumamuutoksille. Geenien roolista välilevyn toiminnassa tiedetään hyvin vähän vaikka kahden viime vuosikymmenen aikana on osoitettu, että perimällä on yhteys välilevyrappeumaan. Geneettinen perimä on hyvin monimuotoinen ja monet tekijät kuten rakenteelliset ja tulehdusprosessiin liittyvät geenitekijät voivat johtaa epäsuotuisiin välilevymuutoksiin.

Tutkimus vahvisti kolmen aiemmin tunnistetun geenin vaihteluiden merkityksen välilevyrappeumalle altistavina tekijöinä. Lisäksi tutkimus löysi ensimmäistä kertaa kaksi uutta geeniä, jotka altistavat välilevyrappeumalle. Työssä osoitettiin erityisesti kolmen tietyn geenimuunnoksen yhteys välilevyrappeuman hankalampaan muotoon, johon liittyy välilevytyrä ja/tai iskiasoire. Tutkimuksessa käytettiin perheaineistoja sekä laajoja potilaskontrolliaineistoja suomalaisesta ja aasialaisesta väestöistä.

Välilevyrappeuma on tärkein selkäkipuun myötävaikuttava tekijä. Valtaosa Suomen väestöstä kärsii jossakin elämänvaiheessa selkäkivusta. Selkäkipu aiheuttaa niin Suomessa kuin muissakin teollistuneissa maissa mittavia kustannuksia työ- ja toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi sekä kivusta johtuvaa inhimillistä kärsimystä. Kansaneläkelaitoksen mukaan Suomessa korvattiin selkäsairauksien takia vuonna 2012 yhteensä 2,1 miljoonaa sairauspäivää.

Välilevyrappeuma alkaa useasti jo nuorella iällä. Syy tähän ei ole tiedossa. Tällä hetkellä ei ole myöskään tehokkaita hoitokeinoja ongelmaan vaan hoito on oireenmukaista. Geenitutkimuksen soveltaminen selkäongelmien etiologian ja patofysiologian selvittämiseen voisi tarjota nykyistä tehokkaampia keinoja hoitaa ja ennaltaehkäistä selkäsairautta.

- - -

Master of Science Anthi Kelempisioti väittelee Oulun yliopistossa 2.4.2016. Biokemian ja molekyylilääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Genetic risk factors for intervertebral disc degeneration (Välilevyrappeuman perinnöllisyyden riskitekijät). Vastaväittäjänä toimii dosentti Elisabet Einarsdottir Karoliinisesta instituutista Ruotsista ja kustoksena dosentti Minna Männikkö. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101, Aapistie 7A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Tutkija Anthi Kelempisioti

Syntymäaika ja -paikka: 2016 Patras, Kreikka

Nykyinen työpaikka: Oulun yliopisto 0294 485 756

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia ja molekyylilääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
anthi.kelempisioti@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1135-0

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs