Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Uusi potentiaalinen aine paikallisten infektioiden hoitoon

Oulun yliopisto

Väitös: Uusi potentiaalinen aine paikallisten infektioiden hoitoon

Tiedote.
Julkaistu: 22.02.2016 klo 10:04
Julkaisija: Oulun yliopisto

Mikrobien vastustuskyky nykyisin käytössä oleville antimikrobiaineille on merkittävä lääketieteellinen ongelma. Uusia paikallisia antimikrobiaineita tarvitaan pinnallisten infektioiden hoitoon, jotta antibioottien ja muiden systeemisten antimikrobiaineiden käyttöä voidaan kohdentaa tarkemmin vain syvien infektioiden hoitoon.

Väitöstyössä tutkittiin uuden antimikrobiaineen vaikutusta ihmiselle erilaisia infektiosairauksia aiheuttavien mikrobien kasvuun sekä sen soveltuvuutta hampaiden juurikanavainfektioiden hoitoon. Niiden hoitoon tarvitaan uusia paikallisia antimikrobiaineita, joilla on pitkäaikainen vaikutus.

Lactobacillus-bakteerit tuottavat proteiiniaineenvaihdunnan sivutuotteena 2-hydroksi-isokapronihappoa eli HICAa, jonka antimikrobivaikutuksesta on alustavaa näyttöä. Sen käsittelyyn tarvittavia entsyymejä tunnetaan vain muutamilla muilla mikrobilajeilla. HICA on hyvin siedetty aine ja se lieventää tulehdusreaktiota. Sen antimikrobikirjoa ei ole aiemmin selvitetty.

Tässä tutkimuksessa HICA tappoi laajasti erityyppisiä bakteeri-, hiiva- ja rihmasienilajeja pienerälaimennusmenetelmällä tehdyissä kokeissa. Hammasluun eli dentiinin vaikutus HICAn antimikrobitehoon oli vähäinen. Potilailta poistettujen hampaiden juurikanavissa HICAn pitkäaikainen vaikutus oli bakteereita vastaan parempi kuin nykyisin käytössä olevien lääkeaineiden. Näiden tulosten perusteella HICA voisi soveltua paikallisten infektioiden ja hampaiden juurikanavainfektioiden hoitoon, mutta sen hoitovaikutusta olisi syytä arvioida seuraavaksi kliinisissä kokeissa.

- - -

Hammaslääketieteen lisensiaatti, kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Marjut Sakko väittelee Oulun yliopistossa 26.2.2016. Mikrobiologian ja juurenhoito-opin alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Antimicrobial activity and suitability of 2-hydroxyisocaproic acid for the treatment of root canal infections (2-hydroksi-isokapronihapon antimikrobiteho ja soveltuvuus juurikanavainfektioiden hoitoon). Vastaväittäjänä toimii dosentti Mataleena Parikka Tampereen yliopistosta ja kustoksena dosentti Riina Richardson Manchesterin yliopistosta Englannista. Väitöstilaisuus alkaa Biomedicum Helsinki I:n luentosalissa 3 (Haartmaninkatu 8, Helsinki) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Marjut Sakko

Syntymäaika ja -paikka: 1968 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1987, Kastellin lukio, Oulu

Nykyinen työpaikka:
Keravan kaupunki, suun terveydenhuolto ja Helsingin yliopisto, suu- ja leukasairauksien osasto

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, suun terveyden tutkimusyksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
marjut.sakko@helsinki.fi
040 757 2116

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1104-6

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs