Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Uuden valkosoluproteiinin, Trojan, mahdollinen merkitys ohjelmoidussa solukuolemassa

Oulun yliopisto

Väitös: Uuden valkosoluproteiinin, Trojan, mahdollinen merkitys ohjelmoidussa solukuolemassa

Tiedote.
Julkaistu: 07.12.2015 klo 13:21
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyössä on identifioitu uusi valkosolujen solukalvolla ilmentyvä proteiini nimeltään Trojan. Trojan havaittiin ensin kanan kypsyvissä T-soluissa kateenkorvassa. Trojanin ilmentyminen T-soluissa niiden kypsymisen aikana viittaa siihen, että Trojan-molekyyli osallistuu ohjelmoidun solukuoleman eli apoptoosin säätelyyn. Bioinformatiikan keinoin osoitimme, että toiminnallisesti Trojan todennäköisesti on mukana solujen vuorovaikutuksessa interaktoimalla toisten proteiinien kanssa ja välittämällä signaaleja solun sisälle. Samoin tulokset in vitro -tutkimuksistamme viittaavat siihen että Trojan on solujen eloonjäämiselle tärkeä antiapoptoottinen tekijä. Tuloksemme osoittivat lisäksi, että Trojan kykenee indusoimaan solunsisäisen kalsiumin vapautumista. Solunsisäinen kalsiumin vapautuminen on tärkeä merkki soluaktivaatiosta.

Tutkimuksessa tunnistettiin Trojan-geeniperhe, johon kuuluu Trojanin lisäksi kaksi muuta geeniä: Mystran ja Thracian. Oletetaan, että Trojanin tapaan myös näillä kahdella muulla geeniperheen proteiinilla on yhteys immuunijärjestelmään, mutta niiden toiminnot ovat vielä tuntemattomia. Tekemiemme evoluutiotutkimusten myötä löysimme Trojan-geeniperheen myös muissa linnuissa, useissa matelijoissa sekä yhdessä kalalajissa. Analyysimme osoittaa, että Trojanin geeniperhe ei esiinny nisäkkäissä, joissa näiden molekyylien toiminnot ovat korvautuneet muiden proteiinien avulla. Tutkimuksemme osoittavat Trojan-perheessä tapahtunutta dynaamista evoluutiosopeutumista. Hypoteesimme mukaan tämä on seurausta tautia-aiheuttavien organismien aiheuttamasta luonnon sopeutumisesta.

Väitöskirjatutkimuksessa kuvataan uusi valkosolujen proteiini Trojan, jonka toiminnallisesti uskotaan estävän ohjelmoitua solukuolemaa. Trojan kuuluu geeniperheeseen, johon kohdistuu dynaamista evolutionaarista muuntumispainetta.

- - -

Master of Science Petar Petrov väittelee Oulun yliopistossa 11.12.2015. Lääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Leukocyte protein Trojan, as a candidate for apoptotic regulatory role (Trojan valkosolun pintaproteiini: mahdollinen apoptoosin säätelijä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Petteri Arstila Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Olli Vainio. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla, lääketieteellisen tiedekunnan luentosalissa F202 (Aapistie 5B) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Petar Petrov

Syntymäaika ja -paikka: 1982 Sofia, Bulgaria

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, biolääketieteen tutkimusyksikkö
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1034-6

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs