Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Tulehdusvasteeseen osallistuvat geenit lisäävät riskiä ennenaikaiseen syntymään ja keskosten hengitysvaikeuksiin

Oulun yliopisto

Väitös: Tulehdusvasteeseen osallistuvat geenit lisäävät riskiä ennenaikaiseen syntymään ja keskosten hengitysvaikeuksiin

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2014 klo 12:59
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyössä havaittiin, että tietty tulehdusvasteeseen osallistuva sikiön geeni altistaa ennenaikaiselle syntymälle. Toinen tulehdusvastetta säätelevä geeni altisti ennenaikaisesti syntyneen lapsen BPD-taudille, joka on vakava krooninen keuhkosairaus. Altistusgeenien löytäminen on tärkeää, koska tätä tietoa voidaan jatkossa käyttää apuna riskiryhmien tunnistamisessa tai hoidon kehittämisessä.

Väitöstutkimuksessa havaittiin sikiön surfaktanttiproteiini D -geenin (SFTPD) olevan riskitekijä ennenaikaisessa syntymässä. Surfaktanttiproteiini D osallistuu tulehdusreaktion säätelyyn. Ennenaikaisen syntymän tutkimuksessa tutkimusväestö koostui pohjoissuomalaisista äideistä ja heidän lapsistaan. Kit-ligandi -geenin (KITLG) muunteleva kohta tunnistettiin riskitekijäksi pikkukeskosten BPD-taudissa. Kit-ligandi on tulehdussolujen toimintaa säätelevä proteiini. BPD-tutkimuksessa oli mukana hyvin ennenaikaisesti syntyneitä lapsia Suomesta, Kanadasta ja Unkarista. Lisäksi todettiin, että yksittäinen yleisesti esiintyvä surfaktanttiproteiini B -geenin (SFTPB) muunteleva kohta oli yhteydessä madaltuneisiin lapsiveden proteiinipitoisuuksiin ja hidastuneeseen erittymiseen, mikä puolestaan voi altistaa vastasyntyneen lapsen hengitysvaikeuksille.

Vuosittain noin 3400 lasta eli noin 5,7 prosenttia lapsista syntyy Suomessa ennenaikaisesti eli vähintään kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Maailmanlaajuisesti ennenaikaisia lapsia syntyy vuosittain noin 15 miljoonaa. Näistä arviolta miljoona lasta kuolee pian syntymän jälkeen ja vähintään yhtä monta sairastuu pysyvästi. Suomessa tilanne on parempi, mutta useat pikkukeskoset vaativat pitkäaikaista intensiivihoitoa ja osalle kehittyy pysyvä sairaus. Pitkäaikaissairauksista tavallisimpia ovat hengitysvaikeudet, keskushermoston kehityshäiriöt, oppimisvaikeudet, sekä näkö- ja kuulovammat.

Väitöskirjatyön tulokset antavat uutta tietoa tulehdusvasteessa toimivien geenien merkityksestä ennenaikaisen syntymän ja sen seurauksena kehittyvän henkeä uhkaavan taudin esiintymisessä. Näistä tautialttiuteen tai syntymekanismeihin vaikuttavista geeneistä on aiemmin ollut hyvin vähän tietoa. Riskitekijöiden tunnistaminen on tärkeää, jotta uusia tai jo olemassa olevia hoitokeinoja voitaisiin kehittää. Lisäksi tulehdusvasteen syntymiseen vaikuttavat tekijät tulisi huomioida entistä paremmin ennenaikaisen syntymän ja keskosten hengitysvaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi.

- - -

Filosofian maisteri Johanna Huusko väittelee Oulun yliopistossa 6.6.2014. Lastentautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Genetic background of spontaneous preterm birth and lung diseases in preterm infants. Studies of potential susceptibility genes and polymorphisms (Ennenaikaisen syntymän ja keskosten keuhkosairauksien perinnöllisen taustan tutkiminen). Vastaväittäjänä toimii professori Tarja Laitinen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Mikko Hallman. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 12 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Johanna Huusko

Syntymäaika ja -paikka:
1984 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2003, Oulun Lyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
050 3427253

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kliinisen lääketieteen laitos, lastentautien klinikka
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
050 492 8369
johanna.huusko@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0474-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs