Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: TIE2-reseptorin mutaatiot laskimoepämuodostumien taustalla

Oulun yliopisto

Väitös: TIE2-reseptorin mutaatiot laskimoepämuodostumien taustalla

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2016 klo 14:16
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa selvitettiin laskimoepämuodostumien taustalla olevia geeni-, molekyyli- ja solutason muutoksia tutkimalla verisuonten uudismuodostukseen osallistuvan TIE2-reseptorin erilaisten mutaatioiden vaikutuksia viljellyissä soluissa. 23 mutaation kartoitus paljasti, että eri virheet samassa reseptorissa voivat johtaa sekä mutaatioille yhteisiin että mutaatiokohtaisiin muutoksiin soluissa.

TIE2-reseptori ilmenee verisuonten sisäpintaa verhoavien endoteelisolujen solukalvolla. Se säätelee verisuonten kehitystä ja muokkausta. Reseptori on välttämätön sekä alkionkehityksen aikana että myöhemmässä elämässä, esimerkiksi haavan paranemisen tai kuukautiskierron yhteydessä. Geneettisissä tutkimuksissa TIE2-reseptorin on huomattu mutatoituneen sekä suvussa periytyvissä että satunnaisissa laskimoepämuodostumissa. Yhteensä yli puolessa analysoiduista epämuodostumista TIE2 on viallinen. Laskimoepämuodostumat ovat paikallisia verisuoniston kehityksen häiriöitä, joita ilmenee noin yhdellä 10 000 ihmisestä. Sijainnistaan ja koostaan riippuen ne aiheuttavat merkittävää haittaa ja voivat olla jopa hengenvaarallisia. Epämuodostumille ei ole nykyään olemassa pysyvän avun antavaa hoitomuotoa.

Tyypillisesti laskimoepämuodostumissa ilmenevät TIE2-reseptorin mutaatiot lisäävät vaihtelevissa määrin TIE2:n aktiivisuutta, mikä puolestaan nostaa reseptorista alkavien viestinvälitysreittien aktiivisuutta. Tutkimuksen tulokset osoittavat tämän johtavan endoteelisolujen elinkyvyn nousuun, verisuonen seinämän sileitä lihassoluja säätelevän PDGFB-kasvutekijän ilmenemisen vähenemiseen ja muutoksiin solujen ulkopuolelleen erittämässä soluväliaineessa. Näistä viimeinen aiheuttaa edelleen muutoksia endoteelisolujen muodossa ja järjestäytymisessä.

Useimmat tutkitut mutaatiot muuttavat lisäksi TIE2-reseptorien solunsisäistä sijoittumista eri tavoin. Virheellinen sijoittuminen vaikeuttaa solunulkoisten viestien välittymistä reseptoreille häiriten niiden normaaleja toimintoja. On mahdollista, että reseptorien väärä sijainti ja kasvanut aktiivisuus voivat sekä voimistaa TIE2:n normaaleja viestinvälitysreittejä että aloittaa uusia, reseptorin mutatoituneille muodoille ominaisia reittejä.

Väitöstutkimus antaa uutta tietoa sairautta aiheuttavista mekanismeista verisuoniston kehityksen häiriöiden taustalla. Samalla lisääntyy tietämys verisuonten normaalista muokkauksesta ja etenkin TIE2-reseptorin osuudesta siinä. Koska laskimoepämuodostumien hoitoon nykyään käytettävät menetelmät antavat vain rajallisen ja väliaikaisen avun, toivotaan sairauden solu- ja molekyylitason taustojen selvittämisen johtavan aikanaan uusien ja tehokkaampien, molekulaaristen hoitomuotojen kehittämiseen potilaille.

- - -

Filosofian maisteri Marjut Nätynki väittelee Oulun yliopistossa 8.4.2016. Biokemian ja molekyylilääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Venous malformation causative mutations affect TIE2 receptor trafficking, downstream signaling and vascular endothelial cell functions (Laskimoepämuodostumia aiheuttavat TIE2-reseptorin mutaatiot johtavat molekyyli- ja solutason muutoksiin verisuonten endoteelisoluissa). Vastaväittäjänä toimii professori Dietmar Vestweber (Max Planck Institute of Molecular Biomedicine, Saksa) ja kutoksena dosentti Lauri Eklund. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101, Aapistie 7A, kello 10.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Marjut Nätynki

Syntymäaika ja -paikka: 1983 Rauma

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2002, Rauman yhteislyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia ja molekyylibiologia
0294 481200

Väittelijän yhteystiedot:
marjut.natynki@oulu.fi
050 380 6549

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1139-8

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs