Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Psykoosilta suojaavia tekijöitä löydetty

Oulun yliopisto

Väitös: Psykoosilta suojaavia tekijöitä löydetty

Tiedote.
Julkaistu: 14.12.2015 klo 11:14
Julkaisija: Oulun yliopisto

Psykoosilta suojaavia tekijöitä on tutkittu erittäin vähän, ja tämä väitöstutkimus osoittaa, että suojaavia tekijöitä on löydettävissä. Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että raskauden, synnytyksen sekä lapsuuden ajan riskitekijät skitsofrenialle ja muille psykooseille ovat erilaisia psykoosisairaiden vanhempien lapsilla ja muulla väestöllä.

Erityisesti lapsen suuri syntymäkoko, äidin korkea ikä ja suuri sisarusten lukumäärä lisäsivät skitsofrenian riskiä henkilöillä, joiden vanhemmalla on psykoosisairaus. Psykoosisairaiden vanhempien lapsilla viivästynyt motorinen kehitys lapsuudessa oli suhteellisesti yleisempää ja se myös lisäsi skitsofrenian riskiä. Sen sijaan hyvän koulumenestyksen, liikuntaharrastusten, vanhempien työssäkäynnin, kahden vanhemman perheen ja toivottuna syntymisen tunnistettiin suojaavan psykoosilta.

Väitöstutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, ovatko raskauden, synnytyksen ja lapsuuden ajan riskitekijät ja suojaavat tekijät keskenään erilaisia henkilöillä, joiden vanhemmalla on psykoosisairaus verrattuna niihin, joiden vanhemmilla ei ole psykoosia. Tutkimusväestönä oli Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortti, jossa seurattiin yli 10 000 Pohjois-Suomessa syntynyttä henkilöä 46 vuoden ikään asti.

Skitsofreniaa sairastaa Suomessa n. 1 prosentti väestöstä ja kaikkia psykooseja n. 3,5 prosenttia. Skitsofrenia on osittain perinnöllistä. Vanhemman psykoosisairauteen liittyy 7-kertainen psykoosiriski lapsella. Aikaisemmat tutkimukset ovat paljastaneet useita varhaisia psykoosien riskitekijöitä sekä psykoosia edeltäviä käyttäytymisen ja oppimisen häiriöitä. Nämä häiriöt ja riskitekijät ovat havaittavissa jo vuosia ennen itse sairastumista.

Tutkimalla psykoosien riskitekijöiden lisäksi psykoosilta suojaavia tekijöitä, voidaan kehittää riskitekijöitä ennaltaehkäiseviä keinoja sekä vahvistaa suojaavia tekijöitä sairastumisriskin pienentämiseksi. Psykoosien ennaltaehkäisyllä voitaisiin saavuttaa suuria yhteiskunnallisia säästöjä sekä ratkaisevasti vähentää sairastuneen ja hänen omaistensa kärsimyksiä.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Emmi Keskinen väittelee Oulun yliopistossa 18.12.2015. Psykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Parental psychosis, risk factors and protective factors for schizophrenia and other psychosis – The Northern Finland Birth Cohort 1966 (Vanhemman psykoosi sekä skitsofrenian ja muiden psykoosien riski- ja suojaavat tekijät – Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortti). Vastaväittäjänä toimii professori Jaana Suvisaari Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ja kustoksena professori Jouko Miettunen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla, lääketieteellisen tiedekunnan luentosalissa F202, Aapistie 5B, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Emmi Keskinen

Syntymäaika ja -paikka: 1986 Ylihärmä

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2005, Härmän lukio, Alahärmä

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, neurotieteiden tutkimusryhmä / psykiatria
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
emmikeskinen@gmail.com
050 597 4583

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1048-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs