Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös Oulun yliopistossa: Uutta tietoa paleltumiskuolemista ja kylmän vaikutuksista elimistöön

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Uutta tietoa paleltumiskuolemista ja kylmän vaikutuksista elimistöön

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2015 klo 12:50
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstyössä tutkittiin kylmässä tapahtuvien kuolemien oikeuslääketieteellistä kuolemansyynselvitystä. Tutkimuksessa selvitettiin erityisesti, voidaanko ruumiinavauksessa määritettävien merkkiaineiden avulla osoittaa elimistön alilämpöisyystila kuoleman aiheuttajaksi.

Kylmä ympäristö on merkittävä rasite elimistölle, ja kuolleisuus on tunnetusti suurempi kylminä kuin lämpiminä vuodenaikoina. Suurin osa kylmässä tapahtuvista kuolemista aiheutuu erilaisten sairauksien pahenemisesta, mutta kylmyys tappaa myös terveitä. Ruumiinlämmön aleneminen aiheuttaa kuoleman yleensä sydämen rytmihäiriön kautta, eikä paleltumisesta kertovia yksiselitteisiä kuolemanjälkeisiä merkkejä ole kyetty osoittamaan. Paleltumiseen viittaavana löydöksenä on pidetty virtsan kohonneita katekoliamiinipitoisuuksia, mutta tämän merkitys on ollut toistaiseksi epäselvä. Tarkka ja luotettava kuolemansyynselvitys on tärkeää mm. erilaisten oikeusturva-asioiden kannalta.

Tutkimuksessa selvitettiin verisuonten seinämän solujen tuottaman proteiinin, trombomoduliinin, soveltuvuutta uudeksi alilämpöisyydestä kertovaksi merkkiaineeksi. Trombomoduliinin tiedetään liittyvän keskeisesti mm. verenhyytymisen ja tulehdusvasteiden säätelyyn. Lisäksi tutkittiin katekoliamiinimittauksen osuvuutta paleltumiskuoleman osoittamisessa. Tutkimusaineistona eriasteisten kylmäaltistusten vaikutusten tutkimiseen käytettiin koehenkilöitä, rottia sekä laajaa ruumiinavausaineistoa.

Tulosten perusteella kuolemanjälkeisten trombomoduliini- ja katekoliamiinitasojen määritys tuo lisänäyttöä kuolemaa edeltäneestä kylmävaikutuksesta, kun epäillään paleltumiskuolemaa. Elimistön alilämpöisyystila vaikuttaa selvästi trombomoduliinin tuotantoon ja erittymiseen. Tällä voi olla merkitystä myös kylmäaltistusta hyväkseen käyttävien lääketieteellisten hoitojen kannalta.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Lasse Pakanen väittelee Oulun yliopistossa 12.6.2015. Oikeuslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Thrombomodulin and catecholamines as post-mortem indicators of hypothermia (Trombomoduliini ja katekoliamiinit paleltumiskuoleman merkkiaineina). Vastaväittäjänä toimii professori emeritus Erkki Vuori Helsingin yliopistosta ja kustoksena dosentti Katja Porvari. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa F 202, Aapistie 5B, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Lasse Pakanen

Syntymäaika ja -paikka:
1987 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2006, Oulun Lyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, oikeuslääketiede
0294 485 103

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, oikeuslääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
0414595312 / 0294485103
lasse.pakanen@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0825-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs