Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös Oulun yliopistossa: Sotiemme veteraanien terveys ja toimintakyky

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Sotiemme veteraanien terveys ja toimintakyky

Tiedote.
Julkaistu: 21.09.2015 klo 11:22
Julkaisija: Oulun yliopisto

Koetut kävelyvaikeudet, neurologiset sairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet ennustavat sotiemme veteraanien toimintakyvyn laskua jopa 12 vuotta etukäteen.

Kävelyvaikeudet heikentävät myös veteraanien itsearvioitua (koettua) terveydentilaa ja ennustavat kuolleisuutta.

Väitöstutkimuksessa veteraanien kävelykykyä selvitettiin kysymällä, pystyvätkö he kävelemään ulkona 500 metriä ilman vaikeuksia. Hyväksi koettu terveydentila ja kivuttomuus ennustivat hyvää kävelykykyä, mutta veteraanien saamalla avo- tai laitoskuntoutuksella ei todettu olevan vaikutusta kävelykykyyn.

Tutkimus osoitti, että veteraanien koettua terveydentilaa heikentävät kävelyvaikeuksien lisäksi myös sydän- ja verisuonisairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä neurologiset sairaudet.  Kuolleisuutta ennustavia tekijöitä olivat kävelyvaikeuksien lisäksi useiden sairauksien esiintyminen samanaikaisesti (multimorbiditeetti), huonoksi koettu terveydentila, masennus ja uupumus, kaatumiset, heikentynyt muisti ja virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen.

Tutkimus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuosina 1992 ja 2004 tekemiin postikyselyhin, joista ensimmäinen lähetettiin kaikille Suomessa asuville lähes 243 000 veteraanille. Kyselyn tarkoituksena oli tuottaa tietoa veteraanien elinoloista, terveydentilasta, kuntoutus- ja terveyspalvelujen käytöstä sekä näiden palvelujen kehittämistarpeista, ja siihen vastasi noin 227 000 veteraania. Toinen kysely lähetettiin keväällä 2004 satunnaisesti valitulle 5750 veteraanille, jotka osallistuivat vuoden 1992 tutkimukseen. Kyselyyn vastasi tuolloin 4999 sotiemme veteraania.

Väitöstutkimuksen aineisto on poikkeuksellisen laaja eikä vastaavanlaista, käytännössä koko veteraaniväestön kattavaa tutkimusta ole tehty missään muualla. Tutkimuksen perusteella on mahdollista tunnistaa ne riskitekijät, jotka heikentävät veteraanien koettua terveydentilaa ja toimintakykyä ja ennustavat kuolleisuutta, ja suunnata tukitoimet niitä eniten tarvitseville.  Koska sotiemme veteraanit ovat osa vanhusväestöä, tutkimuksesta saatuja tietoja voidaan käyttää apuna suunniteltaessa ikäihmisille tarkoitettuja palveluja ja mietittäessä palvelujen kohderyhmiä.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Riitta Leskinen väittelee Oulun yliopistossa 26.9.2015. Lääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Late-life functional capacity and health among Finnish war veterans. Veteran Project 1992 and 2004 surveys (Sotiemme veteraanien terveys ja toimintakyky. Veteraaniprojekti 1992 ja 2004). Vastaväittäjänä toimii professori Jouko Laurila Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Riitta Antikainen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa F202 (Aapistie 5B), kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Riitta Leskinen

Syntymäaika ja -paikka:
1959 Perho

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1979, Vetelin lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun kaupunki/hyvinvointipalvelut

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikkö/geriatria
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 580 5628

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0867-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs