Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös Oulun yliopistossa: Muutokset proteiineissa nivelreuman taustalla?

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Muutokset proteiineissa nivelreuman taustalla?

Tiedote.
Julkaistu: 14.04.2014 klo 11:03
Julkaisija: Oulun yliopisto

Muutokset proteiineissa nivelreuman taustalla?

Nivelreuma on autoimmuunitauti, jossa elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää nivelen rakenteita vastaan aiheuttaen tulehduksen. Mikäli tulehdusreaktiota ei saada pysäytettyä, nivelen rusto- ja luurakenteet syöpyvät ja nivelen toiminta häiriytyy.

Väitöstutkimuksessa löydettiin nivelreumapotilaan proteiineista uudenlainen muutos. Reumapotilaan tulehtuneesta nivelkudoksesta löydettiin homositrulliinia, joka on sitrulliinin kaltainen aminohappo. Vasta-aineet sitrulliinia sisältäviä proteiineja vastaan ovat yleisiä nivelreumapotilailla. Näiden vasta-aineiden esiintyminen on yhdistetty vaikeampaan taudinkuvaan. Vasta-aineet voivat ilmaantua potilaan verenkiertoon jo vuosia ennen nivelreuman puhkeamista ja niiden alkuperää ei tunneta.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin kokeellisesti voisiko homositrulliini aiheuttaa sitrulliiniin sitoutuvia vasta-aineita. Tutkimuksessa tuotettiin kaneissa vasta-aineita sitrulliinia ja homositrulliinia sisältäviä proteiinirakenteita vastaan ja havaittiin molemmilla tavoilla tuotettujen vasta-aineiden sitoutuvan sekä sitrulliinia että homositrulliinia sisältäviin rakenteisiin. Immunologisella menetelmällä osoitettiin, että kilpailutilanteessa vasta-aineet pystyivät kuitenkin erottamaan sitrulliinin ja homositrulliinin toisistaan samassa rakenteessa.

Proteiinien sitrullinaatiota on tutkittu nivelreumassa ja neurologisissa taudeissa, mutta homositrulliinin olemassaoloa tai sen vaikutusta tutkimusmenetelmiin ei ole huomattu. Väitöstutkimuksessa osoitettiin, että sitrulliinin tunnistamiseen käytetyt kaupalliset immunologiset menetelmät reagoivat sitrulliinin lisäksi myös homositrulliinin kanssa, mikä on syytä huomioida sitrullinaatiota tutkittaessa.

Sekä sitrulliini että homositrulliini muodostuvat valmiisiin proteiineihin. Sitrulliini on entsyymireaktion tuote, kun taas homositrulliini muodostuu spontaanisti syanaatin reagoidessa proteiinin lysiinin kanssa. Syanaattia muodostuu elimistössä virtsa-aineen hajoamisesta tai entsyymireaktion tuotteena muun muassa tupakansavun tiosyanaatista. Tupakointi on ainoa nivelreumalle altistava ympäristötekijä.

- - -

Filosofian maisteri Sanna Turunen väittelee Oulun yliopistossa torstaina 17.4.2014. Kliinisen kemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Protein-bound citrulline and homocitrulline in rheumatoid arthritis. Confounding features arising from structural homology (Proteiineihin sitoutuneet sitrulliini ja homositrulliini nivelreumassa. Rakenteellisesta homologiasta johtuvat sekoittavat ominaisuudet). Vastaväittäjänä toimii professori Jorma Ilonen (Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto) ja kustoksena professori Juha Risteli. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 9 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Sanna Turunen

Syntymäaika ja -paikka:
1977 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1996 Kiimingin lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, diagnostiikan laitos
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, diagnostiikan laitos, kliininen kemia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
puh. 0400 991 256
sähköposti: sanna.turunen@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0390-4

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs