Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös Oulun yliopistossa: Haitallisilla hapen aineenvaihduntatuotteilla on merkittävä rooli rinta- ja munasarjasyövässä

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Haitallisilla hapen aineenvaihduntatuotteilla on merkittävä rooli rinta- ja munasarjasyövässä

Tiedote.
Julkaistu: 31.03.2014 klo 13:15
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatutkimuksessa tutkittiin haitallisten hapen aineenvaihduntatuotteiden, happiradikaalien, aiheuttamaa DNA-vauriota rintasyövässä, endometrioosiin liittyvässä munasarjasyövässä sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä.

Korkeilla happiradikaalipitoisuuksilla ja niistä aiheutuvalla DNA-vauriolla on väitöskirjatutkimuksen tulosten perusteella tärkeä rooli syövän syntyvaiheessa, kun taas syövän myöhemmissä kehitysvaiheissa matalat happiradikaalipitoisuudet tukevat syövän kasvua ja selviytymistä soluviestinnän avulla.

Endometrioosipotilaiden kohonnut munasarjasyöpäriski vaikuttaisi olevan seurausta runsaasta happiradikaalien aiheuttamasta DNA-vauriosta endometrioosikudoksessa. Poikkeavien happiradikaalitasojen aiheuttama puutteellinen soluviestintä liittyy mahdollisesti munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kehittymiseen sekä näiden potilaiden lisääntyneeseen syöpäriskiin.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Henri Sova väittelee Oulun yliopistossa 4.4.2014. Synnytys- ja naistentautien sekä syöpätautien ja sädehoidon alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Oxidative stress in breast and gynaecological carcinogenesis (Oksidatiivinen stressi rintasyövässä ja gynekologisten syöpien karsinogeneesissä). Vastaväittäjänä toimii professori Seppo Heinonen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja kustoksena professori Ulla Puistola. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 4 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Henri Sova

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2005, Kastellin lukio

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kliinisen lääketieteen laitos
0294 480 000
040 775 9900

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0406-2

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs