Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Oksidatiivisen stressin merkkiaineilla on ennusteellinen arvo melanoomassa

Oulun yliopisto

Väitös: Oksidatiivisen stressin merkkiaineilla on ennusteellinen arvo melanoomassa

Tiedote.
Julkaistu: 09.08.2016 klo 11:21
Julkaisija: Oulun yliopisto

Keratinosyyttien soluväliliitokset ovat tärkeitä ihon kerrokselliselle rakenteelle ja ne säätelevät sen läpäisykykyä ylläpitäen ihon keholle muodostamaa suojamekanismia. Melanosyytit tuottavat ihoon pigmenttiä, joka auttaa ihoa suojaamaan elimistöä auringon ultraviolettisäteilyltä. UV-säteilystä aiheutuu sekä ajoittaisia että koko elämän aikana kertyviä vaurioita ihoon johtaen sekä ihomelanooman että levyepiteelikarsinooman syntymiseen. Reaktiivisia happiradikaaleja syntyy esimerkiksi UV-säteilystä, ja ne voivat reagoida minkä tahansa makromolekyylin kanssa aiheuttaen vaurioita solun perimäainekseen ja solurakenteisiin. Oksidatiivinen stressi on tärkeä homeostaattinen prosessi, jonka säätely vinoutuu syöpäsolujen hyödyksi.

Tässä väitöskirjassa tutkittiin happiradikaalivaurioiden ja antioksidanttijärjestelmän merkkiaineita pigmenttiluomia, melanoomia sekä etäpesäkkeitä sisältävässä melanooma-aineistossa. Lisäksi väitöskirjassa kuvataan tiivisliitosproteiinin ilmentymistä levyepiteelikarsinoomassa ja sen esiasteissa.

Antioksidanttijärjestelmän säätelijä Nrf2 ilmentyi vahvasti noin kolmasosassa melanoomatapauksista liittyen kyhmymäiseen invasoivaan kasvutapaan, imusolmukemetastaaseihin ja huonompaan ennusteeseen. Nrf2 liittyi epiteelimesenkyymitransitio-merkkiaineen Twistin ilmentymiseen syvyyskasvun ja metastasoinnin yhteydessä. Nrf2:n säätelemät peroksiredoksiinit ilmentyivät pääosin vahvasti melanoomissa ja mitokondrioissa sijaitseva peroksiredoksiini III:n ilmentyminen liittyi melanooman syvyyskasvuun. Kuitenkin peroksiredoksiini I vähentyi taudin muuttuessa hyvänlaatuisista luomista pahanlaatuiseksi melanoomiksi. Levyepiteelikarsinoomassa havaittiin klaudiini 1:n ilmentymisen vähenemistä ja klaudiini 2:n lisääntymistä, jotka johtavat epiteelin läpäisykyvyn lisääntymiseen.

Levyepiteelikarsinooma ja melanooma aiheuttavat runsaasti ihosyövän sairastavuutta ja kuolleisuutta. Ihomelanooman taudinkulku vaihtelee paljon yksilöstä toiseen ja ennuste on kovin huono taudin lähettäessä etäpesäkkeitä. Uusia merkkiaineita kaivataan ohjaamaan melanooman hoitoa ja arviomaan potilaan tautitaakkaa sekä ennustetta. Väitöskirjatyön mukaan soluvaurioilta suojaava Nrf2:n edistää melanoomasolujen selviytymistä oksidatiiviselta stressiltä. Koska onkologisten hoitojen teho perustuu usein happiradikaalien aiheuttamaan soluvaurioon, Nrf2-esto voisi tarjota keinon lisätä syöpäkudoksen herkkyyttä lääkehoidoille sekä estää syöpäsolun selviytymissignalointia.

 - - -

Lääketieteen lisensiaatti Hanna-Riikka Hintsala väittelee Oulun yliopistossa 12.8.2016. Patologian ja onkologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Oxidative stress and cell adhesion in skin cancer (Oksidatiivinen stressi ja soluadheesio ihosyövässä). Vastaväittäjänä toimii professori Veli-Matti Kähäri Turun yliopistosta ja kustoksena dosentti Peeter Karihtala Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa F202 (Aapistie 5B) klo 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Hanna-Riikka Hintsala

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Rovaniemi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2004 Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, syövän ja translationaalisen lääketieteen tutkimusyksikkö / patologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
hannarih@student.oulu.fi
040 568 7450

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1269-2

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 092

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs