Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Malarialoisen aktiini- ja profiliiniproteiinien rakennetutkimus

Oulun yliopisto

Väitös: Malarialoisen aktiini- ja profiliiniproteiinien rakennetutkimus

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2014 klo 15:23
Julkaisija: Oulun yliopisto

Malariaan sairastuu vuosittain satoja miljoonia ihmisiä ja kuolee vähintään 660 000. Valtaosa uhreista on alle viisivuotiaita lapsia kaikkein köyhimmistä maista. Aiheuttamansa mittaamattoman inhimillisen kärsimyksen lisäksi malaria on merkittävä jarru äärimmäisestä köyhyydestä kärsivien maiden taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle. Täten olisi äärimmäisen tärkeää panostaa lääke- ja rokotetutkimukseen, joiden avulla malaria voitaisiin hävittää maailmankartalta.

Malarian vaarallisinta muotoa aiheuttaa loinen, Plasmodium falciparum, joka siirtyy ihmiseen sääsken piston välityksellä. Elinkiertonsa aikana loinen siirtyy kahden eri isäntäeliön (sääski ja ihminen) ja lukuisten eri solutyyppien välillä muuttaen myös itse muotoaan. Useille näistä vaiheista on tyypillistä nopea ja sulava liukuminen, jota loinen käyttää sekä kudosten läpi tunkeutumiseen että isäntäsoluun pääsemiseen. Malarialoisen oma aktiini-myosiinimoottori ja sen lukuisat säätelyproteiinit ovat tärkeitä tälle liikkumismuodolle. Profiliini on yksi tärkeimmistä aktiinin säätelytekijöistä ja välttämätön malarialoisen selviytymiselle.

Tässä väitöskirjatyössä on tutkittu Plasmodium falciparum -loisen aktiinin ja profiliinin rakennetta ja yhteistoimintaa. Työn tulokset osoittavat, että nämä elintärkeät proteiinit poikkeavat huomattavasti ihmisen vastaavista proteiineista, mikä tekee niistä lupaavia kohteita lääketutkimukselle.

- - -

Master of Science Bhargav Saligram väittelee Oulun yliopistossa torstaina 11.12.2014. Rakennebiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Structural and functional studies on actin 1 and profilin from the malaria-causing parasite plasmodium falciparum (Malariaa aiheuttavan Plasmodium falciparumin aktiini 1 ja profiliinin rakenteelliset ja toiminnalliset tutkimukset). Vastaväittäjänä toimii professori Anthony Holder (MRC National Institute for Medical Research, Lontoo) ja kustoksena dosentti Inari Kursula. Väitöstilaisuus alkaa lääketieteellisen tiedekunnan luentosalissa F 202 (Aapistie 5 B) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Bhargav Saligram

Syntymäaika ja -paikka:
1983 Manipal, Intia

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
bsaligra@cc.oulu.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs