Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Kasvaimen tulehdus kertoo suolistosyövän ennusteesta

Oulun yliopisto

Väitös: Kasvaimen tulehdus kertoo suolistosyövän ennusteesta

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2014 klo 13:42
Julkaisija: Oulun yliopisto

Paksu- ja peräsuolisyöpä on kolmanneksi yleisin pahanlaatuinen kasvaintauti Suomessa. Suolistosyöpäpotilailla, joiden kasvainnäytteissä on paljon tulehdussolukkoa, on muita parempi ennuste.

Väitöstutkimuksessa otettiin käyttöön kaksi uutta menetelmää tulehdussolukon arviointiin. Molempien menetelmien tarkkuus ja toistettavuus todettiin erinomaisiksi. Menetelmiä käyttäen saatiin selville, että erityisesti syöpäkudokseen tunkeutuvat T-lymfosyytit ja lymfosyyttien muodostamat imukeräset liittyvät suotuisaan taudinkulkuun. Viiden vuoden seuranta-ajan jälkeen elossa oli noin 75 prosenttia potilaista, joiden näytteissä oli paljon T-lymfosyyttejä, mutta vain alle 40 prosenttia potilaista, joiden näytteissä tulehdussoluja oli vähän.

Muutokset kasvaimen tulehdussolukossa voivat heijastua myös verenkierrossa mitattaviin tulehdusmerkkiainepitoisuuksiin. Seerumin matriksin metalloproteinaasi-8 -pitoisuudet todettiin suolistosyöpäpotilailla yli kolminkertaisiksi terveisiin henkilöihin verrattuna, ja pitoisuudet olivat yhteydessä sekä verenkierron että kasvainalueen tulehdussolujen määrään ja laatuun. Tutkimus perustuu yhteensä 567 Oulun yliopistollisessa sairaalassa leikatun paksu- ja peräsuolisyöpäpotilaan näytteisiin.

Tutkimuksen tuloksilla voi olla tulevaisuudessa merkitystä suolistosyöpäpotilaiden ennusteen määrittämisessä ja hoidon valinnassa. Väitöskirjatyössä kehitettyjä uusia menetelmiä voidaan käyttää tulehdussolukon ennustemerkityksen arviointiin myös muiden elinten syövissä.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Juha Väyrynen väittelee Oulun yliopistossa 12.12.2014. Lääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Immune cell infiltration and inflammatory biomarkers in colorectal cancer (Paikallinen tulehdussolukko ja tulehdusmerkkiaineet kolorektaalisyövässä). Vastaväittäjänä toimii professori Ilmo Leivo Turun yliopistosta ja kustoksena professori Markus Mäkinen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 4 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Juha Väyrynen

Syntymäaika ja -paikka:
1988 Kajaani

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2007 Kajaanin lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, diagnostiikan laitos
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, diagnostiikan laitos, patologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
050 4128 280
juha.vayrynen@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0641-7

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs