Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Kahden geenin toiminnan selvittäminen munuaisen kehityksessä ja näiden geenien yhteys munuaisen kehityshäiriöihin

Oulun yliopisto

Väitös: Kahden geenin toiminnan selvittäminen munuaisen kehityksessä ja näiden geenien yhteys munuaisen kehityshäiriöihin

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2015 klo 14:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa on tutkittu kahden Wnt-signalointireitin geenin toimintaa (Wnt5a ja Dkk1) nisäkkään munuaisen kehityksessä. Väitöskirjan tärkein tulos on Wnt5a:n roolin selvittäminen nisäkkään munuaisen kehityksen aikana ja osoitus että muuntunut Wnt5a:n tuotanto aiheuttaa ihmisilläkin todella yleisiä munuaisen kehityshäiriöitä. Noin yhdellä lapsella 500 tutkitusta on jokin synnynnäinen munuaisen kehityshäiriö, joista suurin osa on oireettomia, mutta ikääntymisen myötä nostavat riskiä sairastua vakavaan munuaistautiin, polykystiseen munuaistautiin.

Väitöskirjassa osoitetaan ensimmäistä kertaa, kuinka Wnt-signalointi ohjaa munuaisen kehitystä säätelemällä solun ulkoisen tukirakenteen, tyvikalvon muodostuksen kautta ja raportoidaan ensimmäinen synnynnäisen munuaisen kehityshäiriön omaavalla ihmisellä havaittu Wnt5a mutaatio.

Väitöskirjan toisessa osassa on tutkittu kuinka myös Wnt-signalointireitin estäjällä (DKK1) on ratkaiseva rooli toiminnallisen elimen kehityksessä. Dkk1 hienosäätää munuaisen keskiosan kehitystä ja kysymistä. Puutos tämän geenin toiminnassa lisää solujen jakautumista ja estää solujen kypsymistä, jolloin niiden toiminta on häiriintynyt, eikä munuainen toimi kuten pitäisi.

- - -

Filosofian maisteri Ilkka Pietilä väittelee Oulun yliopistossa 23.1.2015. Kehitysbiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The role of Dkk1 and Wnt5a in mammalian kidney development and disease (Dkk1 ja Wnt5a:n roolit nisäkkään munuaisen kehityksessä ja taudeissa). Vastaväittäjänä toimii professori Urban Lendahl (Karoliininen instituutti, Tukholma, Ruotsi) ja kustoksena professori Seppo Vainio. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa F202 (Aapistie 5 A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Ilkka Pietilä

Syntymäaika ja -paikka:
1979 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1998, Oulunsalon lukio

Nykyinen työpaikka ja työpaikan puhelinnumero:
Oulun yliopisto
040 758 5998

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemian ja molekyylilääketieteen laitos
0294 485 804

Väittelijän yhteystiedot:
puh. 040 758 5998
ilkka.pietila@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0721-6

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs