Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Ihmisen tasapainottavan nukleosiditransportteri I:n (hENT1:n) biokemiallinen ja biofysikaalinen karakterisointi

Oulun yliopisto

Väitös: Ihmisen tasapainottavan nukleosiditransportteri I:n (hENT1:n) biokemiallinen ja biofysikaalinen karakterisointi

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2016 klo 11:45
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kantajaproteiinit osallistuvat merkittävällä tavalla solun homeostasian ylläpitoon säätelemällä solun sisäisten hormonien, aminohappojen, sokereiden, nukleosidien ja ionien pitoisuuksia. Niillä on myös tärkeä rooli kliinisesti tärkeiden lääkeaineiden imeytymisessä, kuljetuksessa ja eliminoinnissa. Ihmisissä nukleosiditransportterit huolehtivat luonnollisten nukleosidien ja nukleosidianalogilääkkeiden imeytymisestä ja säätelevät kyseisten yhdisteiden liikettä solun ja sen ulkopuolen välillä.

Ihmisellä tasapainottavaa nukleosiditransportteri 1:tä (human equilibrative nucleoside transporter I = hENT1) pidetään näistä kantajaproteiineistä merkittävimpänä ja varteenotettavana kohdeproteiinina syövän, sydän- ja verisuonisairauksien ja virusinfektioiden hoidossa. Tästä syystä hENT1:n rakenteellinen ja biofysikaalinen karakterisointi on erityisen tärkeää. Kuitenkin proteiinin hydrofobinen luonne ja sen luontaisesti matala tuottotaso tekee kokeisiin tarvittavan proteiinin tuotosta vaikeaa.

Väitöskirjassa esitän kehittämäni hENT1:n tuotto- ja puhdistusprotokollan, joka on ensimmäinen julkaistu tasapainottavan nukleosisitransportterin puhdistusprotokolla maailmassa. Lisäksi tekemäni biofysikaaliset ja biokemialliset kokeet puhdistetulla proteiinilla ja edellä mainitsemani puhdistusprotokolla mahdollistavat tulevaisuudessa tehokkaampien nukleosidianalogilääkkeiden kehittämisen.

- - -

Master of Philosophy Shahid Rehan väittelee Oulun yliopistossa 16.9.2016. Rakennebiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Biochemical and biophysical characterization of human equilibrative nucleoside transporter subtype-1 (hENT1) (Ihmisen tasapainottavan nukleosiditransportteri I:n (hENT1:n) biokemiallinen ja biofysikaalinen karakterisointi). Vastaväittäjänä toimii tohtori Tiina Salminen Åbo Akademista ja kustoksena tohtori Veli-Pekka Jaakola. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101 (Aapistie 7A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Philosophy Shahid Rehan

Syntymäaika ja -paikka: 1984 Pakistan

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2000, GHS No3, Abbottabad, Pakistan

Nykyinen työpaikka: Helsingin yliopisto

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 092

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs