Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Hermostoproteiinien rakenteen karakterisointi

Oulun yliopisto

Väitös: Hermostoproteiinien rakenteen karakterisointi

Tiedote.
Julkaistu: 18.04.2016 klo 11:08
Julkaisija: Oulun yliopisto

Hermosto on ihmiskehon monimutkainen järjestelmä, ja nopeiden hermoimpulssien siirtymiseen hermosolusta toiseen on tärkeä osa terveen hermoston toimintaa. Monet hermobiologiset prosessit ovat kuitenkin vielä tuntemattomia molekyylitasolla. Myeliini on suojaava kerros, joka kiertyy hermosolun viejähaarakkeen ympärille ja estää hermoimpulssien vuodon ympäristöön. Myeliinin rikkoontuminen on hermostosairauksien, kuten MS-taudin, tärkeimpiä aiheuttajia. Tieto myeliiniproteiinien rakenteesta ja toiminnasta auttaisi ymmärtämään hermostosairauksien alkuperää, suunnittelemaan niiden hoitoa ja etsimään uusia lääkkeitä.

Tämän väitöstutkimuksen päätavoite oli kahden myeliiniproteiinin, jukstanodiinin ja neureguliinin, rakenteen karakterisointi. Jukstanodiini ilmenee aivoissa, ja sen rakenne on tuntematon. Neureguliini on proteiini, joka liittyy myeliinikalvon muodostumiseen. Se on vastuussa useista hermokehityksen prosesseista ja on hyvin tärkeä ihmisen kehossa. Esimerkiksi skitsofrenia on sairaus, johon liittyy neureguliinigeenin mutaatio.

Tässä tutkimuksessa jukstanodiinin ja neureguliinin eri osia tuotettiin onnistuneesti, ja moderneja biofysikaalisia menetelmiä ja biologisia määrityksiä käytettiin proteiinirakenteen yksityiskohtien karakterisoimiseen. Jukstanodiini on luontaisesti laskostumaton aktiinia sitova proteiini. Myös neureguliinin solunsisäinen osa on laskostumaton, mutta metalli-ionien ja lipidikalvoa matkivien yhdisteiden läsnäollessa se muuttaa muotoaan.

Väitöstutkimus antoi ensimmäisiä biokemiallisia ja -fysikaalisia tietoja kahdesta hermostoproteiinista ja auttaa tulevaisuudessa ymmärtämään näiden proteiinien toimintaa niiden rakenteen avulla.

- - -

Master of Science Maryna Chukhlieb väittelee Oulun yliopistossa 22.4.2016. Biokemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Structural characterization of proteins involved in myelin membrane formation (Myeliinikalvon muodostumiseen osallistuvien proteiinien rakenteen karakterisointi). Vastaväittäjänä toimii dosentti Young-Hwa Song (University of Lübeck, Saksa) ja kustoksena professori Petri Kursula (Bergenin yliopisto, Norja ja Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa 101A, (Aapistie 5A), kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Maryna Chukhlieb

Syntymäaika ja -paikka: 1986 Yakutsk, USSR

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2001, School # 70, Kharkiv, Ukraina

Nykyinen työpaikka:
Institute of Biotechnology, Helsinki

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta / biokemia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
maryna.chukhlieb@oulu.fi
044 9377 386

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs