Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Hampaattoman leuan implanttikiinnitteiset proteesit menestyvät hyvin

Oulun yliopisto

Väitös: Hampaattoman leuan implanttikiinnitteiset proteesit menestyvät hyvin

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2016 klo 07:49
Julkaisija: Oulun yliopisto

Hampaattoman leuan hoito implantteihin eli keinojuuriin kiinnitetyllä proteesilla ns. peittoproteesilla on yleistynyt viime vuosikymmenten aikana. Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa todetaan, että hoitotulokset ovat hyvät myös iäkkäillä potilailla sekä potilailla, joilla luupuutos oli kaikkein vaikein.

Kokoproteesin pysyvyys ja potilaan sopeutuminen proteesiin vaihtelevat huomattavasti. Hampaattoman luuharjanteen surkastumisessa on eroja ja osalle potilaista implanttikiinnitteinen peittoproteesi on välttämätön riittävän proteesin pysymisen mahdollistamiseksi. Hyvin pitkälle edenneissä tapauksissa voi leukaluun lisääminen luusiirteillä olla tarpeellista. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehtyjen implanttikiinnitteisten peittoproteesihoitojen menestymistä ja arvioida myös hoidon vaikutusta suunterveyteen liittyvään elämänlaatuun ja potilastyytyväisyyteen.

Yleisin todettu ongelma peittoproteesin käytössä oli kiinnitysmekanismin löystyminen. Pienet proteesirakenteiden rikkoutumiset tai lievät limakalvon tulehdusreaktiot implanttien ympärillä eivät yleensä haitanneet proteesin käyttöä. Peittoproteesia tukevien implanttien määrällä tai kiinnitystyypillä ei todettu olevan suurta vaikutusta potilastyytyväisyyteen.

Kaikkein tyytyväisimpiä vaikuttivat olevan iäkkäät potilaat, joille oli tehty alaleuan peittoproteesi. Tutkimus osoittaa, että implanttikiinnitteinen peittoproteesihoito on menestyksellistä myös pitkällä aikavälillä.

- - -

Hammaslääketieteen lisensiaatti, hammasprotetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Ritva Kuoppala väittelee Oulun yliopistossa 12.2.2016. Hammasprotetiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Outcome of implant-supported overdenture treatment (Implanttikiinnitteinen peittoproteesihoito hampaattoman leuan hoidossa). Vastaväittäjänä toimii professori Timo Närhi Turun yliopistosta ja kustoksena professori Aune Raustia. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Hammaslääketieteen lisensiaatti, hammasprotetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Ritva Kuoppala

Syntymäaika ja -paikka: 1963 Muhos

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1982 Karjasillan lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto ja Plusterveys Oy
040 7137072

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, suunterveyden tutkimusyksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 7137072 ja 040 8677528

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1088-9

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs