Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Elintärkeä rasva-aineenvaihdunta

Oulun yliopisto

Väitös: Elintärkeä rasva-aineenvaihdunta

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2016 klo 11:05
Julkaisija: Oulun yliopisto

Vastasyntyneillä ja pienillä lapsilla tavatuista perinnöllisistä sairauksista monet liittyvät häiriintyneeseen rasva-aineenvaihduntaan. Tällainen sairaus löytyy usein myös kätkytkuolemien taustalta. Virhe rasva-aineenvaihdunnassa häiritsee elimistön sopeutumista stressitilanteisiin, kuten paastoon, kovaan fyysiseen rasitukseen tai kylmälle altistumiseen.

Tässä väitöskirjatyössä tutkittiin erityisesti monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten omega-3 ja omega-6 rasvahappoja, ja niiden vaikutusta elimistön toimintaan. Monityydyttymättömiä rasvahappoja saamme ravinnossa mm. margariineista ja ruokaöljyistä sekä kala- ja äyriäistuotteista. Näillä rasvahapoilla tunnetaan yleisesti olevan moninaisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin, mutta kaikki vaikutuksista eivät välttämättä ole terveyttä edistäviä. Sen lisäksi rasvahappojen vaikutusmekanismit solutasolla ovat vielä suurelta osin tuntemattomia.

Vaikutusmekanismien selvittämiseksi tässä tutkimuksessa käytettiin geenimuunneltua hiirimallia, jolla monityydyttymättömien rasvahappojen hajotus on estynyt. Estyneen hajotuksen seurauksena näitä rasvoja kertyy elimistöön aiheuttaen vakavia ongelmia. Hiirimallilla saadut tulokset osoittivat, että vakavimmat vaikutukset puutteellisella rasvametabolialla oli maksan ja ruskean rasvakudoksen toimintaan.

Terveellä yksilöllä maksan toiminta paaston aikana turvaa verensokeritason säilymisen normaalina. Tämä on elintärkeää mm. aivojen toiminnan kannalta. Kun tutkimuksessa hiiriä paastotettiin, verensokeritaso aleni nopeasti ja voimakkaasti niillä hiirillä, jotka eivät kykene hajottamaan monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tämän todettiin johtuvan siitä, ettei maksassa tapahtuva glukoosin uudismuodostus aktivoitunut normaalisti.  

Ruskea rasva toimii lämpöä tuottavana kudoksena turvaten perusruumiinlämmön säilymisen. Geenimuunnelluilla hiirillä kylmänsietokyky oli merkittävästi alentunut, johtaen vakavaan hypotermiaan jo lyhyen kylmäaltistuksen aikana. Näiden hiirten ruskean rasvakudoksen lämmöntuotto oli estynyt häiriintyneen rasva-aineenvaihdunnan seurauksena.

Ruskea rasva on tärkeä osa aineenvaihduntaa myös aikuisilla ihmisillä, eikä ainoastaan vauvoilla, kuten aiemmin on luultu. Uusi tutkimustieto ruskean rasvan osalta on merkittävää, sillä tämä runsaasti energiaa kuluttava kudos on viime vuosina noussut yhdeksi kuumista tutkimusaiheista, joiden pyrkimyksenä on kehittää ennaltaehkäisy- ja hoitomuotoja diabetekseen ja ylipainoon.

- - -

Filosofian maisteri Anne Mäkelä väittelee Oulun yliopistossa 27.5.2016. Biokemian ja molekyylilääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Polyunsaturated fatty acids as regulators of gluconeogenesis and thermogenesis in mice (Monityydyttymättömät rasvahapot hiiren glukoosin uudismuodostuksen ja termogeneesin säätelijöinä). Vastaväittäjänä toimii professori Stefan Alexson (Karoliininen Instituutti, Tukholma) ja kustoksena professori Kalervo Hiltunen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101 (Aapistie 7A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Anne Mäkelä

Syntymäaika ja -paikka: 1972 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1991, Kastellin lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
040 7454 586

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia ja molekyylilääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
anne.makela@oulu.fi
040 7454 586

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs