Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: D-vitamiinin biosynteesi kytköksissä paastoon sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin

Oulun yliopisto

Väitös: D-vitamiinin biosynteesi kytköksissä paastoon sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin

Tiedote.
Julkaistu: 18.05.2015 klo 13:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa tutkittiin maksan sokeri- eli glukoosiaineenvaihduntaan osallistuvan keskeisen proteiinin, PGC-1α:n (peroksisomiproliferaattori-aktivoituva reseptori γ:n koaktivaattori 1α) tehtäviä glukoositasapainon häiriötiloissa, kuten paastossa ja diabeteksessa. Lisäksi tunnistettiin uusia, PGC-1α-säädeltyjä, lääkeaineita ja elimistön sisäisiä yhdisteitä metaboloivia sytokromi P450 (CYP) -entsyymejä. Kokeet tehtiin pääasiassa jyrsijöistä eristetyissä tai ihmisluovuttajilta saaduissa maksasoluviljelmissä sekä elävissä eläimissä in vivo -kokein.  

Väitöstutkimuksessa havaittiin uusia, PGC-1α:n säätelemiä maksan CYP-entsyymejä. Kaksi näistä, CYP2R1 ja CYP24A1 osallistuvat aktiivisen D-vitamiinin synteesiin ja hajottamiseen. On tiedetty jo jonkin aikaa, että esimerkiksi tyypin 1 ja 2 diabeetikoilla aktiivisen D-vitamiinin määrä veressä on vähäisempää kuin verrokeilla, mutta syy-seuraussuhde on ollut epäselvä. Väitöstutkimuksessa havaittiin, että PGC-1α:n yli-ilmentäminen virusvälitteisellä geeninsiirrolla hiiren maksasoluissa vähensi D-vitamiinin synteesiä edesauttavaa entsyymiä, CYP2R1:stä sekä lisäsi merkittävästi D-vitamiinia inaktivoivaa CYP24A1-entsyymiä. Lisäksi hiirissä ja rotissa tehdyissä paastokokeissa CYP2R1-entsyymin määrä oli merkittävästi alentunut ja samanlainen tulos havaittiin diabeetikkohiirillä.

Tulokset viittaavat siihen, että paastotila ja glukoositasapainon häiriöt voivat vähentää aktiivisen D-vitamiinin tuotantoa, ja PGC-1α:n aktivoituminen olisi ilmiön molekyylitason välittäjä, jota aiemmin ei ole kuvattu. On mahdollista, että diabeetikoiden matalat D-vitamiinitasot ovat seurausta glukoositasapainoon vaikuttavien tekijöiden vaihtelusta, esimerkiksi PGC-1α:n toimesta. Tällöin PGC-1α voisi olla kohdemolekyyli, jonka säätelyyn vaikuttamalla D-vitamiinin tasoja voitaisiin normalisoida.

Lisäksi väitöstutkimuksessa havaittiin, että PGC-1α:lla on rooli tyypin 2 diabetekseen käytetyn lääkeaineen, metformiinin vaikutusmekanismissa. Metformiini on turvallinen ja tehokas, pitkään käytössä ollut lääkeaine, jonka tarkan vaikutusmekanismin tunteminen on kuitenkin ollut vähäistä aina viime vuosiin asti. Väitöstutkimuksessa selvisi, että PGC-1α:lla on rooli, joka voi selittää lääkeaineen suotuisia vaikutuksia solun energiayksiköiden, mitokondrioiden toimintaan.

Väitöstutkimuksessa saatu tieto antaa uutta tietoa biologisesti aktiivisen D-vitamiinin määrään vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus lisää myös ymmärrystä glukoositasapainon häiriöiden molekulaarisista mekanismeista, joiden tarkka tunteminen mahdollistaa esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen täsmällisemmän lääkehoidon kehittämisen.

- - -

Filosofian maisteri Sanna-Mari Aatsinki  (o.s. Järvenpää) väittelee Oulun yliopistossa 22.5.2015. Farmakologian ja toksikologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Regulation of hepatic glucose homeostasis and Cytochrome P450 enzymes by energy-sensing coactivator PGC-1α (Koaktivaattori PGC-1α maksan glukoositasapainon ja sytokromi P450 -entsyymien säätelijänä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Eriika Savontaus Turun yliopistosta ja kustoksena professori Jukka Hakkola. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla anatomian luentosalissa A101, Aapistie 7 A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Sanna-Mari Aatsinki (o.s. Järvenpää)

Syntymäaika ja -paikka:
1982 Motala, Ruotsi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2001, Ounasvaaran lukio, Rovaniemi

Nykyinen työpaikka:
Admescope
050 336 8330

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, biolääketieteellinen tutkimusryhmä, farmakologia ja toksikologia
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0805-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs