Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Bakteerin aiheuttaman nenän äkillisen sivuontelotulehduksen kehittyminen ja diagnoosi

Oulun yliopisto

Väitös: Bakteerin aiheuttaman nenän äkillisen sivuontelotulehduksen kehittyminen ja diagnoosi

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2017 klo 12:35
Julkaisija: Oulun yliopisto

Nenän äkillinen sivuontelotulehdus (”poskiontelotulehdus”) on tavallinen tauti, jonka hoitoon käytetään paljon antibiootteja, vaikka sen aiheuttaja on useimmiten virus. Antibioottien huolettomasta käytöstä on paljon haittaa. Siksi antibioottihoito tulisi kohdentaa mahdollisimman tarkasti juuri bakteerin aiheuttaman nenän sivuontelotulehduksen hoitoon. Bakteerin aiheuttaman tautimuodon kehittymisestä ja diagnostiikasta ei ole julkaistu tutkimuksia, joissa potilaita olisi seurattu taudin alusta lähtien ja bakteerin olemassaolo olisi varmistettu nenän sivuontelosta otetulla bakteerinäytteellä. Tämän väitöskirjatyön tarkoituksena oli selvittää nenän äkillisen sivuontelotulehduksen kulkua. Bakteerin aiheuttama tauti todettiin poskiontelopistolla ja bakteeriviljelyllä.

Tutkimuksessa havaittiin, että viruksen ja bakteerin sekainfektio aiheutti laajemmat sivuonteloiden tulehduslöydökset ja voimakkaamman oirekuvan kuin pelkän viruksen aiheuttama tauti. Nenän sivuonteloihin kehittyi tulehduslöydöksiä nopeasti ja ne pysyivät varsin muuttumattomina sekä bakteerin että viruksen aiheuttamassa taudissa. Tulehdusreaktiota mitattiin verinäytteestä ja nenäontelosta. Tulehdusreaktio oli voimakkaimmillaan heti taudin alussa. Oireet, kuten nenän tukkoisuus, nenän limaisuus, paine tai kipu poskipäissä, alentunut hajuaisti tai niiden paheneminen seurannan aikana, eivät osoittautuneet hyviksi merkeiksi bakteerin aiheuttaman taudin toteamiseksi. Sen sijaan lääkärin toteama erite nenässä, nielussa tai nenän keskikäytävässä ennakoi hyvin bakteerin aiheuttaman sivuontelotulehduksen toteamista.

Tämän tutkimuksen perusteella viruksen ja bakteerin aiheuttaman nenän äkillisen sivuontelotulehduksen erottaminen toisistaan ei oireiden perusteella onnistu. Runsaat tulehduslöydökset sivuonteloissa ovat tavallisia sekä viruksen että bakteerin aiheuttamassa taudissa eikä siksi esimerkiksi ultraäänellä todettu tulehduslöydös välttämättä ole luotettava merkki bakteerin aiheuttamasta taudista. Lääkärin tekemä potilaan nenän ja nielun tutkiminen on tärkeää bakteerin aiheuttaman nenän sivuontelotulehduksen toteamiseksi ja erottamiseksi tavallisesta viruksen aiheuttamasta ylähengitystieinfektiosta. (”flunssa”)

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Timo Autio väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 20.1.2017. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Development and diagnostics of bacterial acute rhinosinusitis in young adults (Bakteerin aiheuttaman nenän äkillisen sivuontelotulehduksen kehittyminen ja diagnoosi nuorilla aikuisilla). Vastaväittäjänä toimii professori Markus Rautiainen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja kustoksena professori Olli-Pekka Alho Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A), Aapistie 5A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Timo Autio

Syntymäaika ja -paikka: 1983 Evijärvi

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2002, Evijärven lukio

Nykyinen työpaikka:
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun yliopisto
08 315 2011 (vaihde)

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, PEDEGO-tutkimusyksikkö / Korva-, nenä- ja kurkkutaudit
08 315 2011

Väittelijän yhteystiedot:
040 722 4445
08 315 3028
timo.autio@student.oulu.fi ja timo.autio@ppshp.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1472-6

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs