Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Väitös: Aknen tulehdusreaktiosta ja lääkehoidon vaikutuksista uutta tietoa

Oulun yliopisto

Väitös: Aknen tulehdusreaktiosta ja lääkehoidon vaikutuksista uutta tietoa

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2016 klo 10:50
Julkaisija: Oulun yliopisto

Akne on yleinen ihosairaus, joka koskettaa lähes jokaista teini-iässä ja jatkuu osalla kroonisena sairautena läpi aikuisiän. Sen syntymekanismit ovat monitekijäiset ja ihon immuunipuolustusvasteiden osalta tutkimustiedot ovat puutteellisia. Väitöstutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aknepotilaiden ihon immuunipuolustuksen, erityisesti hankitun immuniteetin vasteita, joita aknessa on aiemmin tutkittu vain vähän. Lisäksi haluttiin selvittää, miten erilaiset hoidot vaikuttavat immuunivasteisiin ja bakteeristoon.

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että varhaisvaiheen aknemuutoksessa käynnistyvät sekä synnynnäisen että hankitun immuniteetin vasteet, ja tulehdusreaktio on samankaltainen kuin psoriasis ihotaudissa. Lisäksi havaittiin, että tehokkain käytössä oleva aknelääke, A-vitamiinijohdannainen isotretinoiini, ei vaikuta suoraan aknepotilaiden ihossa hankittuihin immuunivasteisiin. Väitöstutkimuksessa myös todettiin, että kuuden viikon hoito isotretinoiinilla tai lymesykliini-antibiootilla vähentää yhtä tehokkaasti aknealueilla Propionibacterium acnes -bakteerin suhteellista osuutta ihon bakteeristosta. Kuitenkin tiedetään, että isotretinoiini on antibiootteja tehokkaampi aknelääke ja lisäksi hoitovaste saavutetaan pitemmäksi aikaa, mikä johtunee isotretinoiinin vaikutuksesta talirauhasiin ja talinerityksen vähentämisestä.

Väitöstutkimuksessa aknepotilaiden iholta otetuista koepaloista ja seeruminäytteistä tutkittiin tulehduksen välittäjä- ja muiden merkkiaineiden ilmenemistä geeni- ja proteiinitasolla. Bakteeristoa tutkittiin ihon pyyhkäisynäytteistä bakteerien ribosomaalisten RNA-geenien sekvensointiin pohjautuvalla menetelmällä, jolla ei ole aiemmin tutkittu lääkehoitojen vaikutuksia akneihon bakteeristoon.

Aknen tulehdusmekanismien ymmärtäminen on tärkeää taudissa, joka pahimmillaan johtaa merkittävään arpeutumiseen. Väitöstutkimuksen perusteella hankittu immuniteetti on tärkeässä roolissa synnynnäisen immuniteetin aktivoitumisen rinnalla aknen synnyssä. Tehokkain aknelääke, isotretinoiini, ei vaikuta ihossa suoraan hankittuun immuunivasteeseen, minkä vuoksi jatkossa tarvitaan uusia lääkkeitä isotretinoiinin rinnalle tulehduksen nopeaan hillitsemiseen erityisesti vaikeissa aknemuodoissa. Aknen tulehdusmekanismien ymmärtäminen mahdollistaa uudenlaisten lääkkeiden kehittelyn ja kokeilemisen aknen hoidossa.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hanna-Leena Kelhälä väittelee Oulun yliopistossa 7.10.2016. Ihotautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The effect of systemic treatment on immune responses and skin microbiota in acne (Systeemilääkitysten vaikutus akneihon immuunivasteisiin ja bakteeristoon). Vastaväittäjänä toimii dosentti Jussi Liippo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ja kustoksena dosentti Riitta Palatsi Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 8 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hanna-Leena Kelhälä

Syntymäaika ja -paikka: 1975 Hyrynsalmi

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1994, Hyrynsalmen lukio

Nykyinen työpaikka:
OYS, ihotautien poliklinikka

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, PEDEGO-tutkimusyksikkö, ihotaudit

Väittelijän yhteystiedot:
hannaleena.kelhala@gmail.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1341-5

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs