Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Uusia tukiaineistoja tupakoimattomuuden edistämiseen

Suomen ASH ry

Uusia tukiaineistoja tupakoimattomuuden edistämiseen

Tiedote.
Julkaistu: 25.01.2012 klo 09:49
Julkaisija: Suomen ASH ry

Terveydenhuoltohenkilöstöllä on tärkeä rooli tupakoinnin lopettamiseen kannustamisessa kysymällä tupakoinnista ja tarjoamalla apua lopettamiseen. Myös nuorille tupakoijille tulisi olla tarjolla tupakoinnin lopettamisen tukipalveluja. Tupakoinnin aiheuttamat haitat jäävät sitä vähäisemmiksi, mitä varhaisemmin tupakoija lopettaa.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa tehokkaasti väestön terveyttä ja kaventaa terveyseroja. Tupakoinnin lopettaminen kohentaa terveyttä jo lyhyellä aikavälillä. Ainoastaan tupakoinnin lopettaja voi itse tehdä lopullisen päätöksen, mutta monet tarvitsevat päätöksessä pysymiseen apua ja tukea. Terveydenhuollon ammattihenkilöstö voi antaa sysäyksen lopettamispäätökseen ja tarjota merkittävää tukea kohti savutonta tai nuuskatonta elämää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tuottanut yhteistyössä Suomen ASH ry:n, Hengitysliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa monipuolisen esite- ja testiaineiston. Aineisto tukee tupakoinnin ja nuuskan käytön puheeksi ottoa ja tupakasta ja nuuskasta vieroitusta terveydenhuollon asiakastyössä. Lisäksi aineistosta löytyy tietoa kuntien savuttomuustyön kehittämiseen. Terveydenhuollon ammattihenkilöstön asiakastyöhön tarkoitetut lyhytneuvontaa tukevat ja riippuvuustestikortit on tehty suomeksi ja ruotsiksi. Riippuvuustestit soveltuvat myös nuorten tupakasta vieroitukseen.

Kunnilla merkittävä rooli tupakoinnin lopettajien tukemisessa

Suomalaisista miehistä tupakoi 23 % ja naisista 16 %. Kaksi kolmesta päivittäin tupakoivasta haluaa lopettaa tupakoinnin, neljä viidestä on huolissaan tupakoinnin terveyshaitoista. Tupakointi aloitetaan nuorella iällä. Osa kokeiluista tapahtuu jo alakoulussa, keskimääräinen aloitusikä on 14 vuotta. Tupakointi on keskeisin väestöryhmien terveyseroja selittävä tekijä ja se usein siirtyy sukupolvelta toiselle. Nuorilla tupakoinnin ohella on tyypillistä myös muu riskikäyttäytyminen ja huono koulumenestys.

Savuttomuudella on Suomessa nostetta. Jotta savuttomuus etenisi, perheitä on tuettava savuttoman sukupolven kasvattamisessa sekä tupakoinnin lopettamista ja vieroitustyötä on vahvistettava. Uudet materiaalit tukevat konkreettisesti terveydenhuollon henkilökunnan työtä. Kunnilla on erityisen hyvät mahdollisuudet tukea eri-ikäisten kansalaisten tupakoimattomuutta ja terveyttä. Kuntien terveyden edistämiseen on tärkeää saada toimivia työkaluja, jotta alan ammattilaiset voivat auttaa tupakkatuotteiden käytön lopettamista haluavia.

Aineisto on esitelty tarkemmin julkaisuesitteessä: Tukiaineistoja tupakoimattomuuden edistämiseen

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tilata maksuttomia esitteitä ja kortteja Hengitysliitosta (postikulut veloitetaan): http://www.heli.fi/opastilaus/. Testikortit sekä Savuton koti lapsen terveyden tukena -esite ovat tarkoitettu ensisijaisesti yhdessä asiakkaan kanssa käytettäväksi, ei asiakkaille mukaan jaettavaksi.

 Lisätietoja esitteistä ja korteista:

Asiantuntija-tutkija Hanna Ollila, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, hanna.ollila(at)thl.fi
Viestintäpäällikkö Tuula Hakkarainen, Hengitysliitto, tuula.hakkarainen(at)hengitysliitto.fi
Tiedottaja Tiina Ohtonen, Suomen ASH ry, tiina.ohtonen(at)suomenash.fi

 

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs