Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Uusi tutkimus: Pinaatin tylakoidit vähentävät roskaruokahimoa

Polar Pharma

Uusi tutkimus: Pinaatin tylakoidit vähentävät roskaruokahimoa

Tiedote.
Julkaistu: 05.09.2014 klo 09:30
Julkaisija: Polar Pharma

Lundin Yliopiston tutkijat osoittivat äskettäin julkaistussa pitkäkestoisessa tutkimuksessa että patentoitu pinaattiuute, joka sisältää tylakoideja auttaa vastustamaan hedonista nälkää jopa 95%. Lisäksi painonpudotus oli aktiiviryhmässä jopa 43%:ia lumeryhmää enemmän.

Hedoninen nälkä kuvastaa mielihaluja usein epäterveellistä ruokaa, kuten makeisia tai pikaruokaa kohtaan. Tämä on erittäinen yleinen syy ylipainoon ja epäterveellisiin ruokailutottumuksiin.Tutkimus osoittaa, että tylakoidit vahvistavat kehon kylläisyyshormonien tuotantoa ja tukahduttavat hedonista nälkää. Tämä mekanismi johtaa parempaan ruokahalun kontrollointiin, terveellisempiin ruokailutottumuksiin ja kiihdyttää laihtumista. 

"Meidän analyysit osoittavat, että aamiaisen yhteydessä nautitut pinaattiuutteen tylakoidit vähentävät mielihaluja ja pitävät näläntunnetta poissa koko päivän ajan", kertoo Lundin Yliopiston lääketieteen ja fysiologisen kemian professori Charlotte Erlanson-Albertsson.

Tutkimukseen osallistui 38 ylipainoista naista. Tutkimus kesti kolme kuukautta. Tutkimukseen osallistuneet nauttivat joka aamu ennen aamiaista vihreää juomaa. Puolet naisista saivat 5 g pinaattiuutetta. Toinen ryhmä nautti lumelääkettä. Osallistujat eivät tienneet, mihin ryhmään he kuuluivat. Osallistujille annettiin ohjeet vain noudattaa tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää kolme ateriaa päivässä. Muita dieettejä ei saanut tutkimuksen aikana noudattaa. 

"Tutkimuksessa kontrolliryhmä pudotti painoa keskimäärin 3,5 kg, kun taas aktiiviryhmä joka sai tylakoideja pudotti 5 kiloa.Tylakoidia nauttineen ryhmän palautteesta ilmeni myös, että oli helpompi pitää kiinni päivittäisestä ateriarytmistä, eikä tutkimuksen aikana esiintynyt erityisiä mielitekoja ", kertoo Charlotte Erlanson-Albertsson. 

Kylläisyyden tunteen saavuttaminen ja hedonisen nälän tunteen ehkäisy ovat avainasemassa. Pitkälle jalostettu ruoka pilkkoutuu niin nopeasti, että suoliston kylläisyyshormonien lähettämät kylläisyysviestit ei ehdi aivoihin tukahduttamaan mielihaluja. Tylakoidit hidastavat ruoansulatusprosessia, jotta suoliston kylläisyyshormonit ehtivät viestiä kylläisyydestä aivoihimme. 

"Kyse on ruuansulatukseen kuluvan ajan hyödyntämisestä. Ruoansulatuskanavassamme ei ole mitään vikaa, mutta se ei vaan toimi hyvin modernissa liian nopeasti energiaa vapauttavassa ruokavaliossamme.Tylakoidit hidastava ruoansulatusta, tuottavat kylläisyyden tunnetta ja vähentävät hedonista nälkää. Tämä tarkoittaa, että meidän on helpompi ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja välttää epäterveellisiä välipaloja kuten makeisia, perunalastuja ja vastaavia", sanoo Charlotte Erlanson-Albertsson. 

 

Julkaisu:

‘Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women’. Appetite. 2014. Published online 30 June 2014.

Authors: Montelius C., Erlandsson D., Vitija E., Stenblom E. L., Egecioglu E., Erlanson-Albertsson C.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24993695 

 

Lisätietoa tutkimuksesta:

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson, Lund University, tel: +46 46 222 85 89, 

mobile: +46 702 881782, charlotte.erlanson-albertsson@med.lu.se

Liitetiedostot

Polar Pharma Oy on ravintolisiin ja urheiluravinteisiin erikoistunut markkinointiyritys. Tunnetuimmat tuotemerkkimme ovat Hart-Sport ja Gutzy kotimaiset urheiluravinteet sekä Freestream Fruitflow, EATLESS Appethyl ja Tonalin ravintolisät.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs