Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Uniapnean hoito on yhä tehokkaampaa ja käyttäjäystävällisempää

Hengitysliitto

Uniapnean hoito on yhä tehokkaampaa ja käyttäjäystävällisempää

Tiedote.
Julkaistu: 16.03.2015 klo 09:15
Julkaisija: Hengitysliitto

Suomessa ainakin 300 000 henkilöä sairastaa uniapneaa. Kehittyneiden hoitomenetelmien vuoksi uniapnea on nykyisin hyvin hoidettavissa oleva sairaus. Lisäksi sairastunut voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja sairauden oireisiin hyvällä omahoidolla. 

Yleisin hoitomuoto uniapneaan on nenän kautta annettava ylipainehengityshoito. Siinä hengitetään huoneilmaa ylipaineella maskin avulla, jolloin CPAP-laitteen puhaltama ilmavirta pitää hengitystiet auki unen aikana. 

– CPAP-laitteista on tullut yhä käyttäjäystävällisempiä ja maskit ovat kehittyneet, kertoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Maskeja on useita erilaisia malleja, sierainmaskeista koko kasvot peittäviin malleihin. Itselle sopivan mallin löytäminen voi viedä aikaa, mutta kärsivällisyys kannattaa. CPAP-hoito auttaa uniapnean oireisiin hyvin ja tehoaa nopeasti, jo 1-2 nukutun yön jälkeen.

– Hoidon etuna on myös se, että se sopii lähes kaikille uniapneaa sairastaville, Puolanne sanoo.

CPAP-hoidon lisäksi uniapneaan sairastunut tarvitsee vahvan omahoitosuunnitelman. Sairastunut voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa monella tapaa. 

– Uniapnean taustalla on usein ylipaino. Laihduttaminen auttaa vähentämään oireita. Myös liikunta auttaa oireiden hallinnassa, vaikka paino ei sen johdosta putoaisikaan, kertoo Puolanne.

Uniapneaa sairastavalle suositellaan päivittäisen arkiliikunnan lisäksi vähintään 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa.

Uusien tutkimusten avulla on löydetty myös muita uniapneaa sairastavia auttavia keinoja. 

– Uniapneaa sairastavat voivat myös hyötyä tukisukkien käytöstä päivisin. Ilman niitä jalkoihin voi kertyä nestettä, joka makuuasennossa siirtyy ylävartalolle ahtauttaen hengitysteitä, Puolanne kertoo. 

Torstaina 19. maaliskuuta vietetään Kansallista uniapneapäivää.  

Lisätietoja:

Mervi Puolanne
Järjestöjohtaja
Hengitysliitto
p. 040 588 2782

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotellit Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs