Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Työikäisetkin tarvitsevat tekonivelkirurgiaa

Suomen Nivelyhdistys ry

Työikäisetkin tarvitsevat tekonivelkirurgiaa

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2013 klo 15:42
Julkaisija: Suomen Nivelyhdistys ry

”En varmasti olisi enää työelämässä mukana enkä eläisi normaalia elämää, jos en olisi saanut itselleni tekoniveliä molempiin polviin”, 52-vuotias erityisopettaja Sirpa Teikari kertoo. 

Viikolla 8 suomalaisessa mediassa uutisoitiin laajalti polven tekonivelleikkauksien lisääntymisestä työikäisillä. Uutisointi liittyi Oulussa pidettyihin Pohjolan Lääkäripäiviin, joilla työikäisten tekonivelkirurgiaa pohdittiin.

Uutisoinnissa painottui negatiivinen suhtautuminen työikäisten tekonivelkirurgiaan. Suomen Nivelyhdistys ry:ssä uutisointi on herättänyt vilkasta keskustelua, sillä sen antama viesti on erittäin haitallinen asianmukaista hoitoa kaipaaville työikäisille nivelrikkoisille.

–       Tuo työikäisten tekonivelleikkauksia turhiksi leimaava uutisointi pöyristytti minua todella, sillä siitä sai sen kuvan, että tekonivelleikkauksia tehdään heppoisin perustein – ikään kuin se olisi joku muoti tai trendi tällä hetkellä. Oman kokemukseni ja verkostosta saamieni tietojen mukaan ennen tekonivelleikkaukseen ryhtymistä kokeillaan kaikki konservatiiviset hoitomuodot ja todella arvioidaan se viimeinen hetki, jolloin ollaan sen pakon edessä, että muita vaihtoehtoja kuin tekonivelleikkaus ei ole, muistuttaa tekonivelleikkauksista apua saanut erityisopettaja Sirpa Teikari.

Em. uutisoinnissa professori Juhana Leppilahti Oulun yliopistollisesta sairaalasta totesi, että polven tekonivel on useimmiten hyvin toimiva ratkaisu monelle yli 65-vuotiaalle kivuliaassa, pitkälle edenneessä nivelrikossa. Leppilahti varoittelee tekonivelten laittamisesta nuoremmille, koska uusintaleikkauksen tarve on aina sitä todennäköisempi, mitä nuoremmalle tekonivel laitetaan. Ikärajojen vetäminen tekonivelleikkaussuosituksiin on kuitenkin kestämätön ratkaisu. Tekonivelleikkauksen oikea-aikaisuus on harkittava jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti erikseen.

Työ- ja toimintakykyä parantava hoito kannattaa aina!

Nivelrikko voi tuhota nivelet vaikeasti jo 40–50-vuotiailtakin. Monet Suomen Nivelyhdistykseen yhteyttä ottaneet nuoret nivelrikkoiset ovat kärsineet jo kauan tilanteesta, jossa hoitava lääkäri on heille ykskantaan ilmoittanut, ettei noin nuorelle laiteta tekoniveltä. Jatkuvien kipujen kanssa eläminen kuitenkin vie työ- ja toimintakyvyn ja aiheuttaa virheasentoja sekä virheellisiä liikeratoja, joiden korjaamisessa onkin sitten kova työ, mikäli liikuntakyky jossain vaiheessa palautetaan tekonivelleikkauksella.

–       Totta kai 20 vuotta aiemmin leikattu päätyy uusintaan paljon todennäköisemmin, mutta sen 20 vuoden aikana voitetaan usein yhteiskunnallekin hyödyllinen aktiivinen, hyvinvoiva kansalainen! Tuskinpa uusintaleikkauksenkaan jälkeen tämä ihminen on sen huonommin toimiva, kuin jos olisi odottanut siihen asti ensimmäistä leikkaustaan, pohtii Suomen Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Jyrki Laakso.

Erityisopettaja Sirpa Teikari (52 v.) on itse saanut työkykynsä takaisin tekonivelleikkauksen ansiosta.

–       En varmasti olisi enää työelämässä mukana enkä eläisi normaalia elämää, jos en olisi saanut itselleni tekoniveliä molempiin polviin, Teikari kertoo.

–       Ennen leikkausta kävely ei enää onnistunut ja yöunet olivat minimaaliset leposärkyjen vuoksi. Koko elämänpiirini kutistui piinaavien särkyjen myötä, hän muistelee.

Teikari onkin vakuuttunut siitä, että yksilön elämänlaadun paranemisen ohella koko yhteiskunta hyötyy tekonivelleikkauksista, kun töihin kykenemätön, säryistä kärsivä, sairauslomalla pakon edestä oleva henkilö saadaan takaisin työkuntoon ja työelämään.

Tekonivelleikkaus on iso ja kallis operaatio, josta toipuminen vaatii myös potilaalta runsaasti aktiivisuutta. Tekonivelleikkausten kustannushyöty on tutkitusti erittäin hyvä.

TtT Liisa Montin on tutkinut tekonivelleikkausten vaikutusta elämänlaatuun väitöskirjassaan ja siihen liittyneessä seurantatutkimuksessa. Kolmen vuoden seuranta-aikana tehdyt tutkimukset osoittivat, että tekonivelleikkaus parantaa leikatun henkilön elämänlaatua pitkäkestoisesti.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:

Erityisopettaja, Suomen Nivelyhdistys ry:n hallituksen jäsen
Sirpa Teikari, p. 0400 963 736, sirpa.teikari@niveltieto.net

Suomen Nivelyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jyrki Laakso,
p. 044 5544 555, jyrki.laakso@niveltieto.net

 

Liitetiedostossa on lisätietoa Suomen Nivelyhdistys ry:n toiminnasta.

Liitetiedostot

Suomen Nivelyhdistys ry on valtakunnallinen, nivelsairaita tukeva potilasjärjestö, jonka tehtäviin kuuluu vertaistuki, tiedottaminen ja edunvalvonta. Nivelyhdistys palvelee kaikkia, joiden nivelsairaus voi aiheuttaa tekonivelleikkauksen tarpeen. Tällä hetkellä yhdistyksellä on noin 9500 jäsentä ja yli 50 eri puolilla Suomea toimivaa alaosastoa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs