Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tutkimus: hoitamaton kuulo vaikuttaa muistiin

Oticon

Tutkimus: hoitamaton kuulo vaikuttaa muistiin

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2016 klo 09:30
Julkaisija: Oticon

Kuntoutuksen viivästymisellä voi olla vakavat seuraukset

Jos huonoa kuuloa ei hoideta, se voi ikäihmisillä lisätä muistiin, ajatteluun, kieleen, havaitsemiseen ja oppimiseen liittyviä ongelmia.  Tältä vältytään, kun kuulo korjataan kuulokojeilla. Tiedot perustuvat lokakuussa julkaistuun ranskalaistutkimukseen, jossa on ensimmäistä kertaa pystytty todistamaan huonon kuulon yhteys ikääntyneiden ihmisten kognitiivisten taitojen ongelmiin. Kuulon heikentyminen on yleisin ikääntymiseen liittyvä terveysongelma. WHO:n mukaan maailmassa on 360 miljoonaa kuulon alenemasta kärsivää.

Kognitiiviset taidot heikkenevät iän myötä. Tutkimuksen mukaan taidot eivät heikkene kuulokojeita käyttävillä nopeammin kuin normaalikuuloisilla ikäihmisillä. Sen sijaan kognitiiviset taidot heikkenevät nopeammin huonokuuloisilla, jotka eivät käytä kuulokojeita.

– Nyt pitää hälytyskellojen soida. Arviolta 75 prosenttia ihmisistä eivät vielä tiedosta kuulo-ongelmaansa. Kuulokojeiden käyttäminen estää tiedon prosessointiin liittyvien taitojen heikkenemisen. Käytännössä se tarkoittaa, että huonolla kuulolla on hoitamattomana vaikutusta sosiaalisen elämän kannalta olennaisiin asioihin kuten muistiin, ajatteluun, kieleen ja oppimiseen, luettelee audionomi Vappu Levander Oticonilta.

Tulokset käyvät ilmi Bordeaux’n yliopiston 25 vuotta kestäneestä pitkittäistutkimuksesta, johon on osallistunut 3670 yli 65-vuotiasta. Tutkimusryhmässä oli kuulokojeiden käyttäjiä, normaalikuuloisia ja alentuneesta kuulosta kärsiviä, jotka eivät käyttäneet kuulokojeita. Ranskalaistutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tutkitaan ikääntymisen yhteyttä aivojen toimintakykyyn. Tutkimustulokset  julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä lokakuussa.

Huolehdi omasta älystäsi, hanki kuulokoje

Ikäihmisten dementialla ja heikentyneellä kuulolla vaikuttaa olevan yhteyttä toisiinsa. Tähän tulokseen ovat tulleet muutkin tutkimusryhmät. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston vertailututkimuksen mukaan kuulon aleneminen nopeuttaa kognitiivisten taitojen heikentymistä ja mahdollisesti edistää ikääntyvien dementoitumista.

– Kuulokojeiden käyttö helpottaa sosiaalista vuorovaikutusta muiden kanssa. Sosiaalinen kanssakäyminen stimuloi muistia ja ajattelua, kun havainnoimme mitä ympärillä tapahtuu ja pidämme kielellisiä taitoja yllä. Silloin kun kognitiivinen suorituskyky alkaa kuihtua, vaarana on eristäytyminen muista ihmisistä, Levander avaa noidankehää.

Aivan suoran yhteyden osoittaminen dementiaan on vaikeaselkoisempaa. Yksi näkökulma on, että kuulon alenemaan liittyvät kognitiivisten taitojen heikentyminen vahvistavaa Alzheimerista johtuvaa taantumista, mikä jossakin vaiheessa johtaa dementiadiagnoosiin.

Kuulokojeiden teknologia pitkän kehitystyön tulos

Aivot muuntavat äänen merkityksiksi. Kun kuulo vahingoittuu tai heikkenee, äänisignaali muuttuu, jolloin aivojen on työskenneltävä enemmän puuttuvien äänisignaalien täydentämiseksi.

– Taustamelun keskellä toisten puheesta selvää saaminen ja sen ymmärtäminen on vaikeaa. Se rasittaa psyykkisesti. Koska keskustelu on työlästä, huonokuuloinen vetäytyy omiin oloihinsa. Sosiaalinen eristäytyminen ja sitä seuraava masennus on jo pitkään tunnistettu riskitekijöiksi dementialle ja Alzheimerin taudille, Levander sanoo.

Nykyisillä kuulokojetekniikoilla pystytään toistamaan alkuperäinen äänisignaali jo hyvin tarkasti. Tanskalainen tutkimuskeskus on 20 vuoden ajan kehittänyt kuulokojeisiin BrainHearing-teknologiaa. Se välittää puhesignaalin aivoihin mahdollisimman muuttumattomana ja näin aivot pystyvät tulkitsemaan signaalien merkityksen. Kun äänessä on paljon informaatiota, kuulokojeet helpottavat signaalien ymmärtämistä. Ääni kuuluu selkeästi ja kuuntelu on vaivatonta.

– Ei kannata viivytellä, jos epäilee kuulon heikentyneen. Moni lykkää hoitoon hakeutumista jopa 7–10 vuotta. Hoitamattomana alentunut kuulo sekoittaa ihmisten elämää. Tilanne ei parane kieltämällä ongelman olemassaolon, Levander toteaa.

“Self-Reported Hearing Loss: Hearing Aids and Cognitive Decline in Elderly Adults: A 25-year Study” on Bordeaux’n yliopiston neuropsykologian ja epidemiologian laitoksen tutkimus,  jossa on seurattu 3 670 yli 65-vuotiasta 25 vuoden ajan. Tutkimus oli osa Personnes Agèes QUID cohort (PAQUID) -kokonaisuutta, joka on suunniteltu erityisesti aivojen ikääntymisen vaikutusten tutkimiseen.

Linkki tutkimukseen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.13649/abstract;jsessionid=3C5B37C64D3B58AF248F9AD7132FB78B.f01t02?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

 

Lisätietoja:
Vappu Levander, BSc in Aud., johtava audionomi ja palvelupäällikkö, Oticon Oy
puh. 050 409 3833, vala@oticon.com
www.oticon.fi

Oticon on johtava kuuloalan yritys, joka tarjoaa kuulokojeita, kuulon apuvälineitä, kuulosuojaimia ja kuulontutkimuksia. Kehitämme moderneja, huipputeknologiaa hyödyntäviä kuulokojeita asiakkaidemme arjen helpottamiseksi. Tuotteemme mahdollistavat luonnollisen vuorovaikutuksen ja täysipainoisen elämän kuulemisen haasteista huolimatta. Suomessa toimiva Oy Oticon Ab kuuluu maailmanlaajuiseen William Demant Holding A/S -konserniin, joka työllistää yli 7000 ihmistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs