Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tupakoinnin lopettaminen on hyvä päätös

Hengitysliitto

Tupakoinnin lopettaminen on hyvä päätös

Tiedote.
Julkaistu: 29.12.2015 klo 09:26
Julkaisija: Hengitysliitto

Päätös lopettaa tupakointi on hyvä uudenvuodenlupaus, Hengitysliitto muistuttaa. Tupakoinnin lopettaminen on useasta syystä järkevää.

Tupakointi vaikuttaa haitallisesti koko kehoon. Siksi terveyshyödyt alkavatkin näkyä heti lopettamisen jälkeen. Kun viimeisestä tupakasta on kulunut 20 minuuttia, verenpaine alkaa laskea. Kahdeksan tunnin kuluttua happipitoisuus palaa normaalille tasolle. Pitemmällä ajanjaksolla savuttomuuden terveydelliset vaikutukset ovat vielä merkittävämpiä.

– Vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sepelvaltimotaudin riski puolittuu. Viiden vuoden kuluttua riski sydänkohtaukseen on vähentynyt puoleen tupakoitsijoihin verrattuna, kertoo Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela.

Tupakoinnin haitalliset vaikutukset kohdistuvat erityisesti keuhkoihin. Keuhkosyövän lisäksi tupakointi altistaa muille keuhkosairauksille.

– Joka toinen tupakoija sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Suomessa tätä parantumatonta sairautta sairastaa 200 000 ihmistä. Lisäksi 200 000:lla on kroonistunut keuhkoputkentulehdus, jota voidaan pitää keuhkoahtaumataudin esiasteena, sanoo Kolstela.

Tupakoinnin lopettaminen on helpompaa, kun siihen valmistautuu ennalta. On esimerkiksi hyvä päättää etukäteen päivä, jolloin tupakoinnin lopettaa ja pyytää tukea läheisiltä. Myös vieroitusoireisiin kannattaa varautua ennalta ja miettiä, kuinka niistä selviää.

– Apuna lopettamisessa voi tarvittaessa käyttää nikotiinikorvaushoitoa tai reseptillä saatavia vieroituslääkkeitä, Kolstela neuvoo.

Tukea lopettamiseen tarjoaa myös Hengitysliiton Stumppi-palvelu. Ilmainen neuvontapuhelin antaa numerossa 0800 148 484 neuvoja ja tukea maanantaista perjantaihin klo 13–18. Puhelimeen vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Lisäksi sivustolta www.stumppi.fi löytyy myös monipuolista tietoa tupakoinnin terveyshaitoista ja neuvoja lopettamisen tueksi. Sivuston keskustelupalstalla voi myös keskustella muiden lopettamispäätöksen tehneiden kanssa.

Lisätietoja:

Maija Kolstela
Terveysasiantuntija
Hengitysliitto
p. 040 540 5617

 

 

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotelli-ravintolat Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs