Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tupakoinnin lähtölaskenta on alkanut

Suomen ASH ry

Tupakoinnin lähtölaskenta on alkanut

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2013 klo 15:23
Julkaisija: Suomen ASH ry

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska puhui tänään kansainvälisessä tupakoinnin maailmanlaajuista poiskitkemistä pohtivassa Tobacco Endgame -konferenssissa New Delhissä Intiassa. Pääjohtaja Puska totesi, että Suomi on ilman muuta eturivin maita tupakoinnin vastustamisessa.

─ Suomessa päivittäin tupakoivien määrä on painunut 16 prosenttiin. Tähän tulokseen on päästy, kun eri keinoja kuten lainsäädäntöä, verotusta, valistusta ja tupakasta vieroitusta on käytetty monipuolisesti. Yhdessä nämä ovat muodostaneet kokonaisuuden, joka on käynnistänyt sosiaalisen muutosprosessin, Puska arvioi.

Tupakoinnin vähentyessä teollistuneissa maissa on kansainvälinen tupakkateollisuus lisännyt markkinointiaan köyhissä maissa. Siksi kehittyvät maat etsivät nyt tehokkaita keinoja, joilla saada tupakointi vähenemään, totesi konferenssin järjestäneen Maailman Sydänliiton (WHF) puheenjohtaja, professori K Srinath Reddy. Keskeinen tavoite on ottaa käyttöön Maailman terveysjärjestön  WHO:n tupakoinnin ehkäisyn kansainvälisen puitesopimuksen (FCTC) keinot.

Konferenssissa tuotiin esille tuen tärkeä merkitys.  Australia, Skotlanti, Suomi, Uusi-Seelanti ja monet Tyynen meren saarivaltioista antavat hyviä esimerkkejä köyhille, kehittyville maille tehokkaista tupakointia vähentävistä toimista. 

─ Tupakointi on kaikkien aikojen epidemia. Se tappaa vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä ja tällä vuosisadalla yhteensä lähes tuhat miljoonaa, ellei tupakan kulutusta saada nopeasti vähennettyä, Puska painotti.

Kehittyviä maita kiinnostaa erityisesti eri maiden tavoitteet kitkeä tupakointi kokonaan pois. Savuttomaan Suomeen on tavoitteena päästä vuoteen 2030 mennessä, jolloin alle 5 prosenttia suomalaisista enää tupakoisi. Iso-Britannia tavoittelee savuttomuutta vuoteen 2035 ja Skotlanti jopa vuoteen 2025 mennessä.

Lisätietoja:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska, puh. 029 524 6001
Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara, puh. 050 460 2324 ( konferenssin sisältö)

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs