Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tupakkajätteet valmistajien vastuulle

Suomen ASH ry

Tupakkajätteet valmistajien vastuulle

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2013 klo 00:15
Julkaisija: Suomen ASH ry

Floran päivänä: "Kevät on tullut, ei ole enää lunta, on vain tupakantumppeja."

Tupakantumpit ovat terveyttä vaarantavia ongelmajätteitä. Pelkästään Suomessa tätä ongelmajätettä syntyy ja heitetään kaduille, puistoihin, ulkoilualueille, uimarannoille ja muualle luontoon joka vuosi lähes 5 miljardia kappaletta. Lääkärit tupakkaa vastaan –verkosto vaatii tupakkateollisuutta vastuuseen.

Tupakantumpit ovat lukumääränsä perusteella yksi suurimmista jätteistämme ja selkeästi laiminlyöty ongelmajäteongelma. Suomen vuotuisella tumppimäärällä voisi kattaa Helsingin Senaatintorin puolitoista metriä paksulla tumppipeitteellä (kuva liitteenä).

Tupakantumpit koostuvat muovisesta (selluloosa-asetaatti) filtteriosasta, tupakkatervasta, muista myrkyllisistä aineista ja filtterin jatkeena olevasta palamatta jääneestä savukeosasta. Suodattimeen kertyneitä myrkkyjä ovat mm. tervan sisältämät erilaiset syöpää aiheuttavat PAH-yhdisteet, arseeni, kadmium ja radioaktiivinen polonium.

Muovisen filtterin kerrotaan hajoavan luonnossa vuosien kuluessa, mutta teoria on kaukana todellisuudesta. Jos suodatin kuitenkin hajoaa, se hajoaa etupäässä pieniksi muovisiruiksi luontoon. Luontoon heitetyt tupakantumpit, niiden hajoamistuotteet ja sisältämät myrkyt imeytyvät maaperään ja kulkeutuvat sadeveden mukana vesistöihin. Maaperän tärkeät mikrobit altistuvat myrkyille ja kuolevat. Vesistöissä muovihiukkaset ja tumppimyrkyt voivat joutua kalojen, pieneliöiden ja mikrobien ravinnoksi. Kaloista myrkyt kulkeutuvat lopulta ihmisiin, jos kala ei ole kuollut myrkkyjen tappamana. Tumppi litrassa vettä riittää tappamaan jo puolet samassa vesimäärässä olevista kaloista.

Itämeren rantojen roskien kartoituksessa Suomen rannoilta löytyi enemmän roskaa, etenkin tupakantumppeja ja muovia kuin Ruotsin, Viron ja Latvian rannoilta (www.pidasaaristosiistina.fi).

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto (Doctors Against Tobacco, DAT) vaatii ympäristöministeriötä suojelemaan luontoa tupakanmyrkyiltä ja filtterimuovilta. Lainsäädännöllä tulisi velvoittaa tupakkateollisuus, tupakkatuotteiden maahantuojat ja tukkukaupat huolehtimaan tupakantumppien ja muiden tupakkajätteiden keräämisestä, käsittelystä ja niistä aiheutuvista kustannuksista.

Lisätietoja:

Aira Lahtinen, verkoston sihteeri

aira.lahtinen@koti.fimnet.fi, 040 578 3668

www.suomenash.fi/DAT

---------

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkostoon kuuluu lähes 400 eri alojen lääkäriä ja hammaslääkäriä.

Liitteenä kuvat: Sofia Langenskiöld / Cocomms Oy. Julkaisuoikeudet Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto. Tiedotusvälineillä vapaa julkaisuoikeus.

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040. Suomen ASH hallinnoi Savuton Suomi 2040 -hanketta ja on mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa sekä tekee yhteistyötä DAT:n kanssa. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs