Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tukea munuaistutkimukseen jo 40 vuotta

Munuais- ja maksaliitto

Tukea munuaistutkimukseen jo 40 vuotta

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2014 klo 08:15
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Munuaissäätiö on tukenut munuais- ja virtsaelinsairauksien tutkimusta jo 40 vuoden ajan. Terveet munuaiset -yleisötapahtumassa perjantaina 10.10. jaetaan tietoa munuaissairauksista ja niiden hoidosta sekä Sylvi Calasin palkinto ansioituneelle tutkijalle. Tapahtumassa munuaisterveellistä ruokaa kokkaa Suomen MasterChef Miro Kurvinen.

Munuaissäätiö on tukenut munuais- ja virtsatiesairauksien lääketieteellistä tutkimusta jo 40 vuoden ajan. Munuais- ja maksaliitto perusti säätiön vuonna 1974. Munuaissäätiö on tukenut miljoonalla eurolla yli 400 munuaissairauksien tutkijaa. Apurahaa jaetaan etenkin väitöskirjaansa tekeville tutkijoille noin 40 000 euroa vuodessa. Munuaissairauksien ennaltaehkäisy, sairauksien syiden selvittäminen ja hoitomuotojen kehittäminen edellyttävät tieteellistä tutkimustyötä.

– Munuaissairauksien esiintyvyys kasvaa koko ajan, mutta myös niiden hoitomuodot ovat kehittyneet huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Passiivisesti hankittu tieto jää usein unholaan, tutkimuksen kautta syntynyttä tietoa on luontevaa soveltaa potilashoitoon. On tärkeää, että munuaissairauksien tutkimusta tehdään Suomessa jatkossakin, miettii Munuaissäätiön puheenjohtaja, professori Carola Grönhagen-Riska.

Tutkimusten tuloksia käytetään kaiken ikäisten sairastuneiden hyväksi. Ravitsemushoidon merkitys munuaisten vajaatoiminnan etenemisen ja sen haittojen estäjänä on lisääntynyt. Kohonneen verenpaineen ja diabeteksen hyvällä hoidolla voidaan entistä paremmin estää munuaissairauden muodostumista tai etenemistä. Munuaisten vajaatoiminnan loppuvaiheen hoitomuodot, dialyysi ja munuaisensiirto, ovat kehittyneet merkittävästi.

Munuaissäätiö toimii yksityisten ja yritysten lahjoitusten turvin. Säätiötä tukemalla voi edistää munuaissairauksien tutkimusta ja monen suomalaisen munuaissairauteen sairastuneen parempaa huomista.

Sylvi Calasin palkinnon saa professori Hannu Jalanko

Munuaissäätiölle perustavan testamenttilahjoituksen tehneen Sylvi Calasin mukaan nimetty palkinto jaetaan viiden vuoden välein merkittävälle munuais- ja virtsaelinsairauksien tutkijalle. Vuonna 2014 palkinnon saa professori Hannu Jalanko.

Professori Hannu Jalanko on toiminut HYKS:n lasten munuais- ja elinsiirto-osaston ylilääkärinä vuodesta 2001. Käytännön potilastyön lisäksi hän on luonut merkittävän uran munuaissairauksiin liittyvän kliinisen ja perustutkimuksen parissa. Jalangon työryhmän kliiniset tutkimukset ovat kohdistuneet lasten munuaisensiirtojen pitkäaikaistulosten parantamiseen sekä elinsiirron saaneiden lasten elämänlaadun optimoimiseen. Jalanko on työtovereineen selvittänyt erityisesti valkuaisvirtsaisuuden syntymekanismeja ja seuraamuksia lasten vaikeissa munuaissairauksissa.

– Valkuaisvirtsaisuus on keskeinen ongelma munuaistaudeissa ja perusmekanismien ymmärtämisen uskotaan parantavan potilashoitoa, Jalanko sanoo.

Jalanko on myös tuonut munuaistutkimuksien viimeisimmät saavutukset suuren yleisön tietoisuuteen kirjoittamalla lukuisia kansantajuisia artikkeleita.

Palkinto luovutetaan Jalangolle Terveet munuaiset -tapahtumassa 10.10. klo 17.30 alkavassa juhlatilaisuudessa. Tapahtumassa jaetaan myös Pro Sanguine Puro -mitalit ja julistetaan apurahan saavat väitöskirjatutkijat.

Terveet munuaiset -tapahtuma

Terveet munuaiset -yleisötapahtuma järjestetään perjantaina 10.10. Biomedicumissa Helsingissä klo 16–20. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Suomen MasterChef Miro Kurvinen kokkaa ja maistattaa munuaisterveellistä ruokaa. Yleisöluennoilla klo 16.45 ja 18.45 professori Ilkka Pörsti kertoo kohonneesta verenpaineesta, professori Kaija Salmela aikuisten munuaissiirroista ja dosentti Timo Jahnukainen lasten munuaissiirroista. Infopisteissä voi testata munuaistensa kunnon vastaamalla kysymyksiin ja mittauttamalla verenpaineensa. Mukana on myös musiikkia ja taikuri.

Euroopan elinsiirtopäivä 11.10.

Lauantaina 11.10. vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Suomessa lähes 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Päätapahtuma järjestetään Kampin Narinkkatorilla Helsingissä lauantaina 11.10 klo 11–14. Narinkkatorin tempauksessa elintanssin tanssii 400 elinsiirtoa, oikeasti tai symbolisesti, odottavaa sekä jo elinsiirron saanutta. Elintanssin vetää tähtitanssija Ansku Bergström. Tilaisuuden juontaa Kirsi Alm-Siira. Lavalla haastatellaan elinsiirron saaneita ja asiantuntijoita. EU:n terveiset Kamppiin tuo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Näyttelijä Ella Pyhältö lausuu runon odottamisesta. Tapahtuman päättää Idols-voittaja vuosimallia 2013 Mitra.

Tapahtuman järjestää Munuais- ja maksaliiton hallinnoima järjestöjen viestintäyhteistyö.

Lisätietoja medialle

Munuaissäätiö, munuaissairaudet
Professori Carola Grönhagen-Riska
Puheenjohtaja Munuaissäätiö
Puh: 0400 444 372

Sylvi Calasin palkinnon saaja
Professori Hannu Jalanko
Lasten munuais- ja elinsiirto-osaston ylilääkäri, HYKS
Puh. 050 3799 686

Munuaissäätiö
Sirpa Aalto
Asiamies Munuaissäätiö
Puh. 045 8648 044

Euroopan elinsiirtopäivä
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
petri.inomaa@musili.fi
Puh. 040 5240 679

www.musili.fi/terveetmunuaiset

 

 

 

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs