Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tuberkuloosiin sairastuu noin 300 ihmistä vuodessa

Hengitysliitto

Tuberkuloosiin sairastuu noin 300 ihmistä vuodessa

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2014 klo 09:57
Julkaisija: Hengitysliitto

Tuberkuloositilanteemme on muuttumassa. Aiemmin tyypillinen tuberkuloosiin sairastunut on ollut iäkäs henkilö, jonka lapsuudessa saama tartunta on aktivoitunut. Nykyään lähes kolmannes sairastuneista on nuoria, ulkomailta saapuneita tai siellä pitkään oleskelleita.

Suomessa tuberkuloosiin sairastuu noin 300 ihmistä vuodessa. Näistä noin sadalla on tarttuva keuhkotuberkuloosi. Vaikka Suomi on tuberkuloosin osalta matalan ilmaantuvuuden maa, on tilanne ollut näin hyvä vasta lyhyen aikaa. Vielä 1980-luvulla meillä oli tautia yhtä paljon kuin nyt Virossa ja muissa Baltian maissa. Maailmalla tuberkuloosiin sairastuu arviolta 9 miljoonaa ja kuolee 1,4 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Suomen lähialueilla Venäjällä ja Baltiassa lääkkeille vastustuskykyinen tautimuoto, monilääkeresistentti tuberkuloosi (MDR), on lisääntymässä. Suomessa todetaan vuosittain 1-6 lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloositapausta.

Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti. Tartuntatautilaki määrää tekemään niin sanotun kontaktiselvityksen sairastuneen lähipiirissä. Selvityksessä altistuneiksi katsotaan henkilöt, jotka ovat olleet vähintään kahdeksan tuntia samassa huoneessa tarttuvaa keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön kanssa.

Riski tuberkuloosin tarttumiselle on kuitenkin varsin pieni. Altistuneista noin 30 prosenttia saa tartunnan ja näistä vain 10 prosenttia sairastuu elämänsä aikana tuberkuloosiin. Eli keskimäärin sadasta altistuneesta kolme sairastuu joskus elämänsä aikana. Useimmilla tartunnan saaneista bakteerit jäävät uinuvaksi elimistöön eikä niistä koskaan kehity aktiivista tautia eivätkä henkilöt tartuta tautia eteenpäin.

Luotettavaa tietoa tuberkuloosista: Tuberkuloosi.fi

Tuberkuloosi.fi-verkkosivustosta saa luotettavaa ja monipuolista tietoa tuberkuloosista. Asiantuntijoiden laatiman sivuston ovat julkaisseet Filha ry ja Hengitysliitto.

Tuberkuloosi.fi -sivusto on suunnattu kaikille asiasta kiinnostuneille, mutta erityisesti niille, joita itseään tai joiden lähipiiriä tuberkuloosi on koskettanut. Sivustolla on tietoa tuberkuloosin tarttumisesta, oireista, hoidosta ja esiintyvyydestä. Lisäksi siellä on mm. sairastuneiden tarinoita, vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin ja sanasto. Sivustolla on myös laaja tietopaketti medialle.

Filha ry perustettiin jo vuonna 1907 nimellä Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistys. Vuodesta 2003 alkaen yhdistyksen nimi on ollut Filha ry, joka on lyhenne sanoista Finnish Lung Health Association. Filha toimii asiantuntijana ja kouluttajana tuberkuloosin ja keuhkosairauksien torjumiseksi. Filha on WHO:n yhteistyökeskus tuberkuloosin torjunnassa lähialueillamme.

Hengitysliitto ry on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tehtävänä on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Hengitysliitto on hengityssairaiden edunvalvoja sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäjä. Eri puolilla Suomea toimivien 97 yhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään. Lisäksi liitto tuottaa kuntoutus-, koulutus- ja työllistämispalveluita kaikille suomalaisille.

Lisätiedot:

tuberkuloosi.fi

Tuula Vasankari
Filha ry:n pääsihteeri, dosentti, keuhkosairauksien erikoislääkäri
puh. 050 5450589.

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs