Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Toimivaa kuntoutusjärjestelmää ei pidä tuhota

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Toimivaa kuntoutusjärjestelmää ei pidä tuhota

Tiedote.
Julkaistu: 04.09.2015 klo 10:22
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Yrittäjän päivän mediatiedote:

Suomen talouden kestävyysvajetta ei voida ratkaista, ellei työikäisten ihmisten työkykyä sekä lasten, nuorten ja ikäihmisten toimintakykyä pidetä yllä. Tämän vuoksi ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Fysioterapia- ja kuntoutusalan pk-yritykset muodostavat tällä hetkellä koko maan kattavan lähipalveluiden verkoston, joka vastaa muun kuntoutuspalvelun ohella myös vaikeavammaisille heidän omilla paikkakunnillaan tuotettavista palveluista. Lähes jokaisessa Suomen kunnassa toimii yksityisiä, muutaman henkilön työllistäviä fysioterapiayrityksiä, jotka tuottavat kansalaisille tärkeitä ennaltaehkäiseviä ja korjaavia sekä vaikeavammaisille välttämättömiä kuntoutuspalveluja.

Tulevassa sote-uudistuksessa ratkaistaan terveyspalveluja tuottavien pk-yritysten kohtalo. - Jos sote-uudistuksessa ja siihen liittyvässä rahoitusratkaisussa viedään pohja pois yritysten toiminnalta, yhteiskunnan on rakennettava kokonaan uusi järjestelmä mm. vaikeavammaisten kuntoutuspalveluiden tuottamiseen, toteaa yli 30 vuoden ajan Kuusamossa lasten ja aikuisten vaikeavammaisten fysioterapiapalveluja tuottanut fysioterapiayrittäjä, FYSI ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuula Mustonen.

- Jos kuntoutusalan pk-yrityksillä ei ole uusilla sote-alueilla toimintamahdollisuuksia, ne lopettavat toimintansa, jolloin loppuu myös vaikeavammaisten lähikuntoutus. Onko yhteiskunnalla varaa rakentaa uusi infra ja kouluttaa uudet erityisosaajat toimintansa lopettaneiden yritysten tilalle? Halutaanko vaikeavammaisten matkat kuntoutukseen venyttää kymmeniin, ehkä jopa satoihin kilometreihin? Aiotaanko markkinat pedata vain suurille toimijoille, jotka tuskin pystyvät tuomaan lähipalveluitaan kaikille niille toimipaikoille, joilla pk-yritykset nyt palvelevat? Tuula Mustonen kysyy.

Onnistunut sote-uudistus antaa mahdollisuuden ratkaisuun, jolla kaikki kuntoutusta tarvitsevat saadaan vaikuttavan kuntoutuksen piiriin. Avainasemassa on nyt rahoitusratkaisu. Toimivaa Kelan kuntoutusjärjestelmää ja kustannustehokasta sairausvakuutuskorvausta ei pidä lopettaa ennen kuin tilalle on luotu kansalaisten valinnanvapauden turvaava, esimerkiksi palvelusetelin käyttöön perustuva järjestelmä. Nopea hoitoon pääsy lyhentää työikäisten sairauslomia ja nopeuttaa työhön paluuta sekä turvaa työkyvyn.

Faktalaatikko

- Fysioterapian ja kuntoutuksen tarve on noussut kaikissa ikäryhmissä

- Fysioterapeutin erikoisosaamisaluetta on ihmisen liikkumis- ja toimintakyvyn edistäminen silloinkin, kun kehon toiminta on häiriintynyt tuki- ja liikuntaelimistön rasittumisen, vaurioitumisen tai käyttämättömyyden vuoksi

- Myös ikääntyvän ihmisen kotona selviytymisen tueksi tarvitaan usein fysioterapiaa; muistisairaat hyötyvät tutkitusti kuntoutuksesta

- Fysioterapeutti hoitaa kipua ja liikkuvuutta ja neuvoo terveyden ammattilaisena, miten liikkua ja kohottaa kuntoa turvallisesti

- Fysioterapeutti ennaltaehkäisee vaivojen uusiutumista ohjaamalla ja motivoimalla omaehtoiseen harjoitteluun ja neuvomalla arkea helpottavien apuvälineiden hankinnassa ja käytössä

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, 0400 200 403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

Liitetiedostot

SuomenFysioterapia- ja kuntoutusyritykset Fysi ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, yhteistyöverkosto ja kouluttajaorganisaatio, johon kuuluu yli 740 yritystä eri puolilta Suomea. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, naisvaltaisia, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja tuottavat verotulonsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. Noin 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs