Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tiedote: Suomen paras selkätutkimus Oulusta

Oulun yliopisto

Tiedote: Suomen paras selkätutkimus Oulusta

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2015 klo 12:39
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote
1.4.2015

Suomen Paras Selkätutkimus 2015 -kilpailun voitto lannerangan tulehduksellisten muutosten tutkimukselle

Suomalainen Selkätutkimusseura ry:n vuosittain järjestämän selkäkilpailun on voittanut vuonna 2015 lääketieteen lisensiaatti Juhani Määttä Oulun yliopistosta tutkimuksellaan ”The Association of Modic changes with severe and disabling pain: a large-scale population study”. Tutkimus käsittelee ensimmäistä kertaa Modic-muutosten sekä niiden eri piirteiden yhteyttä kovaan selkäkipuun ja selän toimintakykyyn. Modic-muutokset sijaitsevat selkärangan nikamien hohkaluussa ja näkyvät vain magneettikuvissa signaali-intensiteetin muutoksina. Ne esiintyvät yleensä selkärangan kulumamuutosten, kuten välilevyrappeuman tai -pullistuman, yhteydessä. Tarkkaa syytä niiden kehittymiselle ei tunneta, mutta ne ovat ainakin osittain perinnöllisiä. Ne voidaan jakaa kolmeen alatyyppiin ja etenkin lannerangassa sijaitsevan tulehduksellisen Modic-alatyypin on todettu olevan yhteydessä alaselkäkipuun.

Tutkimuksen aineisto koostui vapaaehtoisista Hongkongissa asuvista eteläkiinalaisista. Tutkimuksen mukaan Modic-muutokset ovat itsenäisesti yhteydessä pitkittyneeseen, kovaan alaselkäkipuun sekä selän toimintakyvyn laskuun. Myös Modic-muutosten sijainnilla, koolla sekä lukumäärällä lannerangassa oli merkitystä kivun kokemiseen. Modic-muutosten yleisyys suomalaisilla alaselkäkipupotilailla on noin 20-50 %.

– Olen erittäin kiitollinen kilpailun voitosta koko tutkimusryhmälle sekä erityisesti ohjaajalleni professori Jaro Karppiselle Oulun yliopistosta, joka mahdollisti tutkijavaihtoni Hongkongissa ja tämän kansainvälisen tutkimuksen. Kyseinen artikkeli on yksi väitöskirjani osajulkaisuista, Juhani Määttä kertoo.

Suomalainen Selkätutkimusseura ry järjesti juhlaseminaarin perjantaina 27.3.2015 työeläkeyhtiö Elon tiloissa Espoossa, jossa seura juhlisti 30-vuotista taivaltaan. Mundipharma lahjoitti selkäkilpailun 2500 euron pääpalkinnon. Suomalainen Selkätutkimusseura pyrkii hankkimaan ja levittämään tieteellisesti tutkittua tietoa selän toiminnasta, sairauksista ja kiputiloista.

Lisätietoja:
Suomalainen Selkätutkimusseura: Jaro Karppinen (jaro.karppinen@ttl.fi)
Tutkimus: Juhani Määttä (puh 044 548 4273, email juhani.maatta@fimnet.fi)

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs